Szinte hihetetlen! A nyíregyházi Kapu Tibor repülhet az űrbe!

44 éve a gyulaházi Farkas Bertalan járhatott az űrben, most pedig az a döntés született, hogy egy nyíregyházi mérnök kap esélyt, hogy a világűrből mosolyogjon Magyarországra.  Szijjártó Péter ma reggel, mielőtt Brüsszelbe repült jelentette be, hogy küszöbön áll egy olyan űrbéli expedíció, amelyre első számú magyar résztvevőként a nyíregyházi származású Kapu Tibort választották ki. 

A kormány még korábban hirdette meg a HUNOR Hunor – Magyar Űrhajós Program keretében,  melyre 247 fő jelentkezett. A komplex vizsgálatok után, csupán négy főre redukálódott a lehetséges űrutazók száma. A vizsgálatok alapján Kapu Tibor, 32 éves mérnökre esett első számú űrhajós jelöltként a választás. 

Tibor  a program keretében 2024 végén, vagy 2025 elején egy amerikai űrhajóval elrepülhet az ISS-re (Nemzetközi Űrállomás), hogy egy körülbeül 30 napos küldetés során kutató űrhajósként döntően magyar fejlesztésű tudományos kísérleteket végezzen.

Az újabb magyar űrhajós az ESA által is akkreditált űrhajósként vehet majd részt az űrtexpedícióban és egy SpaceX Dragon űrhajó fedélzetén jut fel a Nemzetközi Űrállomásra.

Kapu Tibor foglalkozása szerint fejlesztőmérnök, aki az utóbbi két évben az űripari Remred Space Technologiesnél űrbeli sugárvédelemmel foglalkozott, de pályája során a gyógyszeriparban, illetve a Boschnál is dolgozott, ahol a többi között hibrid autók akkumulátorfejlesztésével foglalkozott.

Tartalékosnak a 32 éves Cserényi Gyulát  választották, egy 33 éves erősáramú villamosmérnököt, aki a Robert Bosch vállalat ipartelepén felelt a magasfeszültségű elektromos hálózat üzemeltetéséért. Az elmúlt években az akadályfutás az első számú sportja.

Nézze meg a bejelentést!

Szívből gratulálunk Kapu Tibornak!

A vele készült korábbi interjút itt olvashatják el.