Szinte eltűntek a devizahitelek

A különbözet jórészt azt mutatja, hogy mintegy 650 milliárd forintot végleg elengedtek a bankok a devizahiteleseknek. Lakossági devizahitelből mindössze 303 milliárd forint maradt a bankoknál, de az adatok nem véglegesek. Megjelentek azok az MNB-statisztikák, amelyek először mutatják, mekkora tartozáselengedést hoztak az elszámolások a lakosságnak. A bankoknak ugyanis március 31-éig kellett elszámolniuk a forintosításra kerülő devizahitelekkel kapcsolatos változásokat saját belső nyilvántartásaikban.

KÖZEL 6 EZER MILLIÁRDRA NŐTT A FORINTHITEL

A 3720 milliárd forintnyi devizahitelből mindössze 303 milliárd forint maradt, a forinthitelek állománya viszont 3181 milliárd forintról 5911 milliárd forintra nőtt. Az MNB közleménye alapján tranzakciós alapon 680,4 milliárd forinttal csökkent a lakosság devizahitel-állománya. Ebből mintegy 650 milliárd forintot hozott az elszámolás: ezt véglegesen elengedték a bankok, mintegy 2730 milliárd forintnyi jelzáloghitelt pedig forintosítottak.

TÖBB AZ ÚJ LAKÁSHITEL

Az MNB adataiból az is kiderült, hogy 22,5 milliárd forint lakáshitelre kötöttek szerződést a bankok márciusban, vagyis a februári megtorpanás (12,4 milliárd) után ismét magához tért a lakáshitelezés, így az egy évvel korábbihoz képest a kihelyezésekben 55 százalékos a bővülés.

Sz. T.