Szinte bárhol leszakadhat ma az ég
Fotó: Illusztráció

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, napsütés jobbára csak az ország déli felében a reggeli, délelőtti, illetve a késő délutáni órákban lehet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. 

Nyugat, északnyugat felől több hullámban kiterjedt zivatartevékenységre kell készülni, amely napközben kelet, északkelet felé terjed. Estétől északnyugat felől csökken, illetve egyre inkább megszűnik a zivatarhajlam.

A zivatarokhoz általában nagy mennyiségű csapadék (15-35 milliméter), erős vagy viharos széllökés (50-75 kilométer/óra) és esetleg jégeső társulhat. Elsősorban az ország keleti, délkeleti felén/harmadán csütörtökön a déli, késő délutáni órákban heves zivatarok létrejöttére is van esély, ezeket a felhőszakadás mellett, károkozó szélroham és nagyobb méretű jég is kísérheti.

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja)

A délkeleti megyékben és az Alföld északi részein akár ezt meghaladó erősségű károkozó szélroham is előfordulhat. A legrosszabb forgatókönyv szerint ezeken a területeken nem kizárt a 100 kilométer/órát meghaladó szélroham sem az egyéb már felsorolt kísérőjelenségek mellett, így ezekre a területekre a piros riasztás is indokolt lehet.

A csúcshőmérséklet tág határok között várható. Az Északnyugat-, Nyugat-Dunántúlon 19, 25, keletebbre általában 25, 30 fok valószínű, de délkeleten, a Tiszántúlon 31, 34 fok is lehet. Késő estére 16 és 21 fok közé hűl le a levegő.

 

Forrás: hirado.hu