Színre lép a Móricz Impro – Az improvizációs játék szerdánként várja a közönséget

A Móricz Zsigmond Színház online programcsomagja tavaly ősz óta tízezreket vonzott a monitorok elé. A Móricz-(F)Actor, az Anno és a Bencs Szalon után új műsortípussal, a Móricz Improval lépnek a közönség elé a színészek. Az improvizációs játék szerdai szereplője Urbán-Szabó Fanni és Urmai Gábor.

 

A televíziós Beugró című műsor alapján lehet ismerős sokaknak a szerdán induló sorozat, a Móricz Impro, melynek játékvezetője és házigazdája Kuthy Patrícia és Illyés Ákos lesz. Ahogy a színházban fogalmaznak, ez az improvizációs mini show, a képzelet erejével nézőit egy elsöprő energiájú „mindent szabad világba” repíti. De az Impro a színészi alkotás kulisszatitkaiba is bepillantást enged.

„A Móricz-(F)Actornak, a Móricz Annonak és a Bencs Szalonnak váratlanul nagy volt a népszerűsége. Olyan megtekintésszámokkal ment – leginkább a Móricz-(F)Actor, de a másik két online produkciónk is –, ami arra ösztönzött minket, hogy kitaláljunk még valamit, ami folytatólagosan fenntarthatja a nézői figyelmet. Nagyon együttműködő partnereket találtunk Kuthy Patrícia és Illyés Ákos személyében, akik igazán kreatív ötletekkel színesítették ennek a Móricz Impronak a gondolatát” – nyilatkozta Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

Azok szerepelhettek persze csak a játékban, akik nem élnek próbaidőszakot. Így választották ki a három párost. Február 10-én, szerdán este 8 órától Urbán-Szabó Fanni és Urmai Gábor, 17-én Dézsi Darinka és Horváth László Attila, majd 24-én Horváth Réka és Sikó Koppány igyekszik megfelelni a meghatározott karaktereknek és szituációknak, a megadott szavak, mondatok alapján. A Móricz Impro e heti témái között konfliktust jelent a betonfőzelék, az alkohol, a gyereknevelés, de a párkapcsolat is. Az ötletek és játéktípusok kitalálója is a színészpár, Kuthy Patrícia és Illyés Ákos.

„Játékvezetők is vagyunk, de játszunk is. Koordináljuk is az egész műsort, illetve részt is veszünk benne. Előfordult, hogy elmosolyodtunk a bajuszunk alatt – nyilván –, de tulajdonképpen ez is volt a legfőbb szabály, hogy érezzük jól magunkat. Legtöbb esetben sikerült benne maradni a szituációban. Jóféle játék volt! Itt lehet nem gondolkodni, de tényleg az első érzés, ami első blikkre jön, azt ráengedni a színpadra. Volt olyan szituációnk például, hogy két rendőr helyszínel, ahol felborult egy sörrel teli kamion. Ez ilyen stopos játék volt” – mesélt az Improról Illyés Ákos, a Móricz Zsigmond Színház művésze.

A játék tehát a következő három szerdán, este 8 órától látható a színház Facebook-oldalán, majd visszanézhető a YouTube-csatornán. A Móricz Impro sorozata közben főpróbahét van. Shakespeare Szentivánéji álom c. drámájának bemutatóját ismét csak az igazgató és a művészeti vezető nézheti meg szombat este a nagyszínpad nézőterén. Hétfőn aztán újabb előadások próbái indulnak. Szente Vajk a Funny Girl, Sediánszky Nóra pedig a Fából faragott királyfi rendezője dolgozik a művészekkel.