Színpompás júliusi piac Nyíregyházán

Júliusban a legszínpompásabb a felújított Búza téri piac, hiszen ekkor kínálják legtöbb portékájukat az árusok. Bár az eper- és a cseresznyeszezonnak vége van, és lassan leérik a meggy is, mégis rengeteg áru van a standokon. Jelenleg kajszibarackból van dömping az eladóknál, még annak ellenére is, hogy a tavaszi fagyok megtizedelték a termést. Aki befőzni szeretné az illatos gyümölcsöt, most kell megtennie. A sárgabarack kilóját 300 és 500 forint között kínálják a termelők. Most érkezett tetőpontjára a hagyma, az uborka, a paprika és a paradicsom is. Ezeknek az ára augusztusban lentebb megy. Jelenleg 200 és 350 forint között juthatunk paprikához, a paradicsom kilóját pedig 300 és 550 forint között mérik.

 

Kényes a paradicsom

 

Lestál Ferencné vállalkozó azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a paradicsom ára jelenleg visszaugrott egy kicsit a korábbiakhoz képest. Ennek oka az elmúlt időszak hidegebb időjárása. Az árus hozzátette, ez viszont mindig ingadozó. Azt magyarázta, ha túl meleg van, kisül a paradicsom, és nem lesz minőségi a termés azért, mert megégette a nap. Szebb paradicsomot kapunk, ha üvegházi vagy fóliás termesztésből veszünk, annak az ára viszont az öntözés miatt magasabb.

 

Jön a magyar dinnye

 

Ennyire időjárásfüggő az uborka is, hiszen ha nincs eső, kisül, ha pedig öntözik a termelők, akkor az az árán is meglátszik. Jelenleg 80 és 200 forint között kaphatjuk meg ezt a zöldséget. Vöröshagymát 200–250, burgonyát 100 és 180 forint között kínálnak a piacon.
Lassan megkezdődik a magyar dinnye szezonja is, de hazai málnából és szederből is bőséges a kínálat. Őszibarackot 300 és 400 forintos áron szerezhetünk be. Az árusok tapasztalata alapján hétvégén megnő a kereslet a leveszöldségek iránt. A sárgarépa kilója 300 forint, a petrezselyemé pedig attól függ, hogy csomós vagy kilós. Jelenleg a cukkini iránt csökkent a kereslet, ezért ebből a zöldségből kevesebbet tartanak a piacon az eladók.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)