Színpompás augusztusi piac Nyíregyházán
Augusztusban a legszínpompásabb a Búza téri piac. Bár a meggynek és a sárgabaracknak már nincs szezonja, tetőpontján van a megyei görögdinnye és az őszibarack, illetve most kezdődik a szabadtéri zöldségek igazi időszaka.

Lédús gyümölcsök, vitaminnal teli hazai zöldségek, roskadozó asztalok fogadják a vásárlókat a felújított Búza téri piacon. Ilyenkor, nyáron kínálják a legtöbb portékát az árusok. A háziasszonyok befőzési naptárukban már kipipálhatták a sárgabarackot és a meggyet, de készíthetik az üvegeket az őszibaracknak, hiszen annak mostantól egészen szeptember közepéig tart a befőzési szezonja. Lassan elteszik télire az uborkát és a savanyúságnak való zöldségeket, de sok vásárló a mindennapi bevásárlást is a piacon oldja meg.

 

Üvegbe és asztalra

 

Marosvölgyiné Nagy Ilona gyakran jár a Búza térre. Van, amikor télire veszi meg a zöldséget és a gyümölcsöt, de olyan is előfordul, hogy a napi főzéshez vásárol be. A gyerekeknek a gyümölcsöt is a Búza téri piacról szerzi be a háziasszony.

 

Tetőpontján a dinnye

 

Kánikulában megnő a kereslet a görögdinnye iránt. A magyar piacokon kora nyártól kapható a lédús gyümölcs. Eleinte a mediterrán térségből érkezik a dinnye, majd Békés megyében termesztettet vásárolhatnak a vevők. Augusztusban tetőpontjára ér a szabolcsi dinnye, amit főleg Nagycserkeszről szállítanak a piacra.

További képekért kattintson a fotóra!

Vízi István kereskedő dinnyét árul a piacon. Azt mondta, ebben az évben elég jó minőségű dinnyék nőttek. Hozzátette, egyetlen probléma van csupán, hogy a hirtelen jött meleg, majd az eső miatt annyira megnőttek a gyümölcsök, hogy ettől hasadás keletkezik rajtuk akkor, amikor felvágják. Automatikusan megreped a dinnye, de ettől a kereskedő szerint az íze nagyon finom.

A gyümölcsök mellett a hétvége közeledtével a leveszöldségekből visznek többet a vevők, de ilyenkor uborkából és burgonyából is több kerül a háziasszonyok kosarába.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)