Színpadon a Dollárpapa

Volt egy vidéki, rusnya kisváros, amiből virágzó nagyváros lett. S mindez csupán annak köszönhető, hogy megjelent a városban a Dollárpapa. Gábor Andor vígjátékát mutatja be a Móricz Zsigmond Színház társulata. A történetbeli Koltay család a városban szinte mindenkinek tartozik, a cselédnek, a fűszeresnek, a suszternek és még a zongoratanárnak is. A középiskolai tanár családja adósságot adósságra halmoz a nagy örökség reményében. Kanadában él ugyanis rokonuk, aki milliomos. Legalábbis azt gondolják róla. Egészen addig, amíg az idős úr meg nem érkezik, és ki nem derül, hogy egy vasa sincs. A Dollárpapa a pénz komédiája.

 

A PÉNZ NAGY ÚR

 

– Gábor Andor darabjában minden a pénz körül forog. A vígjáték azt mutatja meg, a tőke mekkora úr.
A történet hasonlít a mai kor viszonyaihoz: a pénz hatalma, félreértések – mondta Józsa Imre, az előadás címszereplője. – A darab megmutatja, hogy az emberek a pénz és a hatalom hatására hogyan változnak meg, hogyan formálódik át a jellemük. Ezt nézni, ezen nevetni, vagy éppen elgondolkodni, jó dolog. Ezt szereti a közönség.

További fotókért kattintson a képre!

A történetbeli Dollárpapát, mint egy bábot, úgy mozgatják a pénzéhes rokonok és a pozíciókban és hatalmon lévő városlakók. A vígjátékban sok a furfang, az átverés, azért, hogy mindenki elérje azt, amit akar.

– Egy csomó huncutság van benne – mondta Puskás Tivadar, aki a családfő, Koltay János tanár szerepét játssza. – De azt a kedves szélhámosságot, ami ebben a történetben működik, szeretjük, mert a sok rosszból egyszer csak valami jó történik. Közben, persze, kiderül, hogy a pénz mekkora úr. Csak a pénz beszél, semmi más.

 

NÉPSZERŰ SLÁGEREK CSENDÜLNEK FEL

 

Gábor Andor vígjátékában jól ismert, népszerű slágerek csendülnek fel. A közönség úgy érezheti magát, mint egy igazi lokálban.

[REKLAM]

– Az eredeti elképzelések szerint az előadásban csak Gábor Andor-dalok és -kuplék lettek volna, de aztán úgy éreztük, nem baj, ha keresünk melléjük olyan slágereket, amelyek a korból származnak, nagyon jó dalok, és témájukban, hangulatukban közel állnak a történethez – mesélte Lendvai Zoltán rendező. – Sok-sok dal közül választottuk ki, melyek azok, amelyek leginkább illenek a jelenetekhez. A szerzőnek van egy különös, kabarisztikus világa, ezt próbáltuk beemelni az előadásba.

A Dollárpapa című vígjátékban többek között Józsa Imrét, Puskás Tivadart, Pregitzer Fruzsinát, Jenei Juditot, Horváth Rékát, Dézsi Darinkát, Vaszkó Bencét, Bárány Frigyest és Tóth Károlyt láthatja a közönség. A bemutató előadását október 3-án, szombaton este tartják a Móricz Zsigmond Színházban.

F. A.

(Fotó: Trifonov Éva)