Színházunkról kritikus szemmel - Negyvenedik alkalommal adták át a Színikritikusok Díját
Szvrcsek Anita és Puskás Tivadar az Oscarban.

Negyvenedik alkalommal adták át a Színikritikusok Díját a napokban azoknak, akik az előző évadban a legjobbnak ítélt teljesítményeket nyújtották. A jelöltek között jócskán találkozhatunk olyanokkal, akiknek munkáját saját produkciókban vagy vendégként láthattuk a Móricz Zsigmond Színházban.

A szakma talán legjelentősebb eseménye ez, mindig számvetésre készteti a Thália szolgálatában állókat. Súlyát az is jelzi, hogy tizenkilenc olyan ítész szavazott teljes jogkörrel, aki minimum kilencven bemutatót látott az elmúlt évad terméséből, hárman pedig legalább ötvenet néztek meg. Három-három jelöltjük lehetett tizenhat kategóriában,  melyek között  a legjobb rendezés, előadás, főszereplő  is megtalálható. A legjobb női mellékszereplő nagy örömünkre Kerekes Éva lett, aki a Patika című előadásban a Postamesternét játszotta. Az idei VIDOR Fesztiválon a nyíregyházi nézők is láthatták az Örkény Színház emlékezetes előadását, Mohácsi János rendezésében. A művésznő az elmúlt évadban színházunk saját produkciójában, a Gyilkosság meghirdetve című krimiben is szerepelt Miss Marple-ként. Ugyancsak az Agatha Christie-regényből készült előadásban játszott városunkban Bajor Lili, aki jelölést kapott A legígéretesebb pályakezdő címre. A legjobb rendezésért járó díjra komoly esélye volt Mohácsi Jánosnak, aki a nyíregyházi közönség által is nagyon kedvelt Illatszertárt vitte színre itt 2017-ben. Az előadás az elmúlt évben a Pécsi Országos Színházi Találkozón megkapta a közönségzsűri különdíját is. Az ország egyik legnevesebb rendezőjének három munkája  szerepelt most a legjobbak között: a már említett Patika, A velencei kalmár, amelyet Miskolcon állított színpadra, valamint  a  Szombathelyen színre vitt  Revizor. Ezek az előadások más kategóriákban is számtalan jelölést kaptak. A nevek között találjuk Zsigmond Emőkéét is, aki két éve színházunk Chicago című musicaljében Roxie Hartot alakította, de ugyancsak dolgozott Nyíregyházán nemrég a jelmeztervező Remete Kriszta s a díszlettervező Mohácsi András is, akiket szintén a legjobbak között említettek.

Szvrcsek Anitát is jelölték

Az egyik kritikus Szvrcsek Anitát jelölte a Legjobb női mellékszereplő címre az Oscarban nyújtott teljesítménye alapján, egy másik pedig a férfiak kategóriájában Kaszás Gergőt látta dobogósnak, az ugyancsak teátrumunk által létre hívott Kalucsni című kiváló Dragomán György-darab Veress elvtársaként. Az előadást színpadra állító Szikszai Rémusz két másik munkájának rendezőjeként szerepelt a jelöltek között. Az egyik elismert szakmai folyóirat munkatársa szerint Horváth László Attila A manó című Csehov-darabban nyújtott alakításának is ott lenne a helye a legjobbak között. A legígéretesebb pályakezdő címre jelölést nem kapott ugyan, de egy ítész szerint ugyancsak méltó lenne a Nyíregyházán több előadásban is játszó László Lili és Martinkovics Máté. Négyen találták kiemelkedőnek a Krúdy Kamarában is játszott Mi és ők című FÜGE és Orlai Produkciót, a benne játszó Vilmányi Benettet pedig hat kritikus is a legígéretesebb pályakezdők közé sorolta. A darabot a színházunkban A balek című bohózatot színre vivő Fehér Balázs Benő rendezte. Ugyancsak gyakran volt terítéken a Secondhand című előadás, amelyet az Örkény Színház Nyíregyházán is bemutatott. Többen kiemelték például Csákányi Eszter játékát, illetve a remek jelmezeket. Hála a VIDOR-nak, láthattuk a Szabadkai Népszínház nagyszerű Lila ákác  produkcióját is,  a zenés/szórakoztató előadás kategória egyik jelöltjeként. Ebben viszontláthatták a Móricz Zsigmond Színház régebbi nézői Mezei Zoltánt, aki egykor évekig társulatunk tagja volt. Ugyancsak ennek a kategóriának esélyese volt a Szegedi Nemzeti Színház Valahol Európában című musicalje, amelyet – a Nyíregyházán az elmúlt évben a Chicagót rendező – Szõcs Artur vitt színre. A jelöltek között szerepelt az Orlai Produkciós Iroda Woody Allen-adaptációja, a Férjek és feleségek is, melyet szintén láthattunk az idei VIDOR Fesztiválon. Rendezője, Szabó Máté állította színpadra tavaly városunkban a Don Carlost. A Rózsakert Szabadtéri Színpad idei programjai között szerepelt a Kecskeméti Katona József Színház emlékezetes Állami áruház című vígjátéka, amelyet belépődíj nélkül, pusztán regisztrációt követően nézhetett meg a remekül szórakozó nyíregyházi publikum.