Színházunkról kritikus szemmel

Immár 39. alkalommal adták át a Színikritikusok díját 24 ítész szavazatainak eredményeként szeptember végén 17 kategóriában. A „verseny” óriási volt, hiszen a döntnökök láttak az elmúlt évad „terméséből” legalább 66, sőt többségük 90 bemutatót határon innen és túl.

Az Illatszertár a legjobbak között

A Mohácsi János rendezte Illatszertár a Pécsi Országos Színházi Találkozó és a Városmajori Színházi Szemle után ismét remekül teljesített. Bár „trófeát” ezúttal nem sikerült hazahozni, de egy tucat alkalommal látták úgy a kritikusok, hogy valamilyen szempontból a képzeletbeli dobogójukon a legjobbak között a helye. A rendező, Mohácsi János a szavazólapokon a második legtöbbet emlegetett alkotó volt. Az egyik kritikus hangsúlyozta, hogy kiemelkedő évadot zárt, akár a nyíregyházi, akár a miskolci munkáit tekintik. Hab a tortán, hogy Mohácsi János az egyik szerzőtársa volt az Egy piaci napnak, amelyik a legjobb új magyar dráma címet kapta. Öten jelölték a László Miklós által írt Illatszertárból készült produkciót kiemelkedőnek, Horváth László Attilát hárman látták esélyesnek a legjobb férfi főszereplő címre, Szabó Mártát ketten mellékszereplőként, valaki pedig Khell Zsolt díszletét ítélte rendkívülinek. Az előadás december 21-én, 27-én és 28-án bérletszünetben látható a Móricz Zsigmond Színházban.

A legígéretesebb pályakezdők

A kiváló rendezők közé sorolta egy kritikus Sediánszky Nórát A név: Carmen című alkotásának színre viteléért. A gyermek- és ifjúsági előadások között emelte ki egy ítész A kisfiú meg az oroszlánokat, s ugyancsak aspiránsnak tartották Forgách Andrást az Asszony asszonynak farkasa című darab fordításáért. Örömmel olvashattuk, hogy a Móricz Zsigmond Színházban szereplő három ifjú művészről is az a vélemény alakult ki, hogy ígéretes pálya elé néznek: Zsigmond Emőkének a Chicagóban nyújtott alakítását is kiemelték, de olvashattuk László Lili és Bárnai Péter nevét is. A teátrumunkban dolgozó rendezők közül hárman is szerepeltek egyes kritikusok listáján a legjobbak között: Zsótér Sándor, Szabó Máté és Szőcs Artur. Sosem volt kétséges, hogy a VIDOR Fesztivál kincs a város számára. Ezt bizonyítja, hogy a seregszemlén mi több kiemelt produkciót láthattunk, például Molnár Ferenc A hattyú című művéből az Örkény Színház által készített előadás az idén négy kategória díját vihette haza városunkból, a Színikritikusok díjára pedig 19 különféle kategóriájú jelölést kapott. Szerepelt a listán az emlékezetes Ádám almái, a Kartonpapa, a Lóvá tett lovagok, a Kivettem a fejemből egy gömböt, Molnár Piroska Emberi hangja vagy A piszkosak Mucsi Zoltánnal.

A „vendégek” is jól teljesítettek

A vendégjátékoknak óriási a népszerűsége városunkban. A Kritikusok díja esetében a legjobbakként emlegetettek között olvashatjuk a Dühöngő ifjúságban szereplő Kovács Patríciát és Ötvös Andrást, a Vőlegényt s a benne játszó Tóth Ildikót, a nálunk egyebek mellett önálló műsorával fellépő Csákányi Esztert avagy a Second Life-ot. Ezek az előadások Orlai Produkcióban készültek. Az Életműdíjat az idén Lázár Kati vehette át, akinek sosem feledjük Kripli Mari című, a Krúdy Kamarában is előadott mono¬drámáját. A legjobb új magyar dráma kategória egyik jelöltje Dragomán György Máglya című műve. A szerző a Művészasztal egyik emlékezetes résztvevője volt, Kalucsni című művét pedig márciusban láthatjuk a nagyszínpadon Szikszai Rémusz rendezésében. Kritikusok ide, díjak amoda: sose legyen rosszabb évadunk!


(Szerző: Sz. Kántor Éva)