Színháztörténeti kiállítás nyílt a Szindbádban
Fotó: Trifonov Éva

Több mint 200 évet felölelő színháztörténeti kiállítás nyílt a Szindbádban. Pregitzer Fruzsina, Jászai Mari-díjas, érdemes művész ötlete nyomán a nyíregyházi színjátszás históriáját lehet megismerni a VIDOR Fesztivál alatt. A tablók, molinók mellett film is készült a kiállításhoz, melyet nyíregyházi színészek kalauzolásában is meg lehet ismerni.  

Jenei Judit Tar Dániellel énekelt, miközben Tamás Attila zongorázott – múltidéző dallamokkal kezdődött annak a kiállításnak a megnyitója, amely a nyíregyházi színjátszás históriáját mutatja be a 18. század végétől az állandó társulat megalakulásáig, 1981-ig. Tablók, molinók mellett a kiállítás megálmodója, Pregitzer Fruzsina, levéltárosokkal és filmesekkel is összefogott. Ennek köszönhetően hétfő délután egy figyelemre méltó helytörténeti igényességgel készült filmet is bemutattak, amihez az alapanyagot a Megyei Levéltár biztosította, és Kéry Péter mozgóképes mesterségbeli tudását dicséri.

Pregitzer Fruzsina azt mondta, kifejezetten a VIDOR Fesztiválra készült a kiállítás, hogy ne csak a vendégségbe érkező színházak okozzanak örömet Nyíregyházán, hanem a helyi színház is mutassa meg, biztos alapokra épült a helyi kulturális élet. Emellett arról is beszélt, hogy ismeretterjesztő időutazásra hívják a nézőket.     

Pregitzer Fruzsina kiemelte: „​​​​​​​Történt szépek és voltak, akik meg nem halhatnak soha – ezt az alcímet választottuk a kiállításunknak, annyi nyűg, aggodalom és félsz van a világban és arra gondoltunk, hogy legalább addig, amíg a kiállítást nézik az emberek, addig sem sóhajtoznak, illetve elgondolkodnak azon, hogy az eleink mikkel küzdöttek meg, hogy mégis értéket tudjanak teremteni. És ha erre gondolunk, akkor talán nem félünk a  jövőtől…”

A kiállítást a VIDOR Fesztivál ideje alatt minden nap 9-től 17 óráig lehet megtekinteni. Az érdeklődők megtekinthetik a kisfilmet, emellett emléktárgyakat, fotókat, dokumentumokat tanulmányozhatnak a Szindbád Színháztörténeti Múzeumban. Mindebben segítenek a helyi színészek is; augusztus 31-én, szerdán 15 órakor, szeptember 2-án, pénteken 15 órakor, valamint szeptember 3-án, szombaton két alkalommal is: 9 órakor és 15 órakor Pregitzer Fruzsina, Jenei Judit és Tar Dániel kalauzolják az érdeklődőket. A megnyitó ünnepségen az MMA megbízásából Pregitzer Fruzsina, a Színházművészeti Tagozat rendes tagja Kirják Róbert, direktornak az MMA Elismerő Oklevelét adta át a VIDOR Fesztivál szervezéséért, a magas színvonalú kultúra terjesztésében végzett több évtizedes tevékenységéért.

Kapcsolódó galéria

Színháztörténeti kiállítás a Színdbád-ban