Színházi évadzáró

433 előadás, 14 bemutató, több mint 21 ezer eladott bérlet és több mint 95 ezer néző. A 2014/15-ös évad számokban összefoglalva. A Móricz Zsigmond Színház művészei az előadások mellett részt vettek kulturális pályázatok lebonyolításában, fesztiválokon, a Móricz-hét eseményeiben és számos olyan művészeti tevékenységben, amelyek a város kulturális életét gazdagították.

– Kulturális értelemben a színház az egyik zászlóshajója a városnak – mondta Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere. – Nagyon örülünk annak, hogy 15 új előadást vittek színre, repertoárbővítés történt. Azt gondolom, hogy a gyermekelőadásoktól kezdve a komolyabb darabokig betölti a szórakoztató és pedagógiai szerepét a színház, amit elvárhat tőle a közönség. A vidéki színházak közül az élvonalban található a Móricz Zsigmond Színház, büszkék lehetünk rájuk.

A társulat záróülésén elismerték az évad nézőjét, aki a Wesselényi Miklós Szakközépiskola csapata lett, a bérleteken kívül ők vásárolták meg a legtöbb színházjegyet. A város Nívódíját ebben az évadban Illyés Ákos kapta, a Kelet színésze pedig ismét Horváth Sebestyén Sándor lett. Lipót-díjban részesült Nyomtató Enikő. Arany Kalapács-díjjal jutalmazták Szatmári Károlyt, a legsikeresebb adminisztratív dolgozónak járó Arany Ceruza-díjat pedig Kovács Kati kapta. A Móricz-díj tulajdonosa ebben az évadban dr. Tasnádi Csaba lett.

További képekért kattintson a fotóra!

A színház igazgatója szerint a társulat nehéz, de eredményes évadot tudhat maga mögött. Dr. Tasnádi Csaba elmondta, hogy az idei egy nagyon bátor év volt. Köszönetét fejezte ki a nézők odaadásának és töretlen szeretetének, melyből nagyon pozitívan jött ki a társulat.

– 14 bemutatónkból 7 ősbemutató volt, ami mindig egy külön kockázatot jelent – tette hozzá. – A színház a pillanat művészete, ahol a nyilvános főpróbáig nem tudjuk, hogy állunk, milyen lesz a fogadtatás. Egy ősbemutatónál hatványozottabban így van, hiszen egy feltöretlen ösvényen próbálunk meg végighaladni. Szerencsére a társulat ebben az ügyben nagyon harcedzett, és partnerei voltunk egymásnak. Nem győzöm eléggé hangsúlyozni a nézők hozzáállását, hogy nem elrettennek attól, ha valami új születik, hanem kíváncsian várják. És ezért nem lehetünk elég hálásak.

A záróülésen Tasnádi Csaba elbúcsúzott a társulattól. A direktor 15 éven keresztül vezette a Móricz Zsigmond Színházat. Nevéhez fűződik több ősbemutató, rendezések, és nemcsak a város, hanem az egész megye kulturális életét megmozgató VIDOR Fesztivál.

A következő évad eseményeiről és bemutatóiról Schlanger András, a színház leendő igazgatója, jelenleg művészeti vezetője tájékoztatta a társulat tagjait.

– Úgy érzem, hogy nagyon izgalmas és színvonalas produkciókat sikerül majd bemutatnunk – mondta. – A Dollárpapával kezdünk, amely egy zenés komédia, ami társadalmi kérdéseket is feszeget. Büszkeséggel tölt el, hogy Ivo Krobotot, a világhírű cseh rendezőt ismét itt köszönthetjük. Nem egy régi előadását felújítja, hanem a színház társulatára ír a Túlságosan zajos magány című kisregényből. Bemutatjuk Moliere Tudós nők-jét, ami fontos nekem, hogy egy ilyen hagyományos színházban egy klasszikus vígjáték menjen.

A nagyszínpadon láthatja a közönség Molnár Ferenc művét, az Ördögöt, de repertoárra kerül a Bál a Savoyban is. A gyerekeket a Mumus és a Palacsintás király várja, de mindezeken túl számtalan meglepetés fogadja a színházszerető közönséget.

Mikita Eszter