Színezd át! – Családi program Nyíregyházán

Nyíregyháza volt az újabb helyszíne a „Színezd át!” címet viselő kilencállomásos rendezvénysorozatnak, amelyen egy családi nap keretében játékos feladatokkal és színes színpadi programokkal várják a látogatókat a belvárosban, a Korzó előtt felállított színpadon és a Nagy Imre téren.

A rendezvényen részt vett Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, aki hangsúlyozta: fontos a tolerancia és az esélyegyenlőség. Magyarországon 13 nemzetiség él, köztük legnagyobb számban a roma nemzetiség.

– Nagyon fontos, hogy előítélettől mentesen, a kultúrán keresztül megismerjük ezt a nemzetiséget, a szokásait, a hagyományait – mondta Langerné Victor Katalin. – De a legfontosabb talán az, hogy a gyerekek már kicsi korban megismerjék egymást, s mi, felnőttek arra neveljük őket, hogy nyitottak legyenek arra, hogy ez az ország egy színes ország, ők tudják átszínezni, ha látják bennük a színeket, a nemzetiségeket, és megismerik a másikat.

A rendezvényen dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere azt mondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Nyíregyházán sok roma nemzetiségű él, ezért tartotta fontosnak az önkormányzat, hogy teret adjon ennek a rendezvénynek.

További képekért kattintson a fotóra!

– Az esélyegyenlőség kulcsszó, nemcsak itt, Magyarországon, hanem az Európai Unióban is – mondta dr. Ulrich Attila. – Nyíregyházán megpróbáljuk biztosítani a romák integrációját az oktatás és a művészetek területén is, a Lájk tehetségkutatón is több roma fiatal vett részt. Nyíregyháza nyitott, reméljük, hogy ezt a hosszú utat majd együtt, közösen tudjuk bejárni.

A „Színezd át!” napon a gyermekek játékállomásokon párokban vagy csapatokban próbálhatták meg, hogyan tudják teljesíteni a feladatokat, miközben megtapasztalhatták az együttműködés erejét. A kicsik közösen készítettek játékokat, győztek le akadályokat, s a játék végén egy nagy, közös mesekönyvben örökítették meg az együtt átélt élményeket.

Az egész napos programsorozat este fél 9-kor a Váci Mihály Kulturális Központban, a Somnakaj című roma musicallel zárul.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)