Színészek a ProbléMÁSOK-ért

Pedig ha egészen apró korban elkezdik speciális fejlesztésüket, akár többdiplomás felnõtté is válhatnak, hiszen a tapasztalatok szerint jelnyelvi tolmácstól polgármesterig, divattervezõtõl riporterig bármilyen „mesterséget” képesek kiváló szinten mûvelni. Ezért is olyan fontos a pénteken (11-én) 17 órától a Móricz Zsigmond Színház MÛvész Stúdiójában, színészek közremûködésével létrehívott összejövetel. A beszélgetést Munkácsi Anita, a színház mûvésze vezeti, miközben kollégái idõnként valós élethelyzeteket láttatnak...

 

A SIKER SZÁRNYAKAT AD

 

– Ez év februárja óta dolgozunk Nagyidai Gergõvel a Csodavárban Down-szindrómás gyermekekkel a Játsszunk színházat! címû program keretén belül – nyilatkozta lapunknak. – Ezek a gyermekek nagyon szívesen szerepelnek, így játszva tanulnak, és a siker „szárnyakat” ad nekik. Azokat az ismereteinket hasznosítjuk, amelyeket megtanultunk korábban a szakmai táborokban. Évek óta foglalkozunk gyerekekkel Máriapócson. Nálunk elkönyvelik a Down-szindrómásokat valamilyennek, holott a gondos nevelés eredményeként el tudják látni ugyanazokat a pozíciókat, mint a „többiek”. Az út azonban roppant nehéz családjaik számára. Tudunk most is olyan szülõkrõl, akik hamarosan szembesülnek a születést követõ gondokkal, s nem mindegy, milyen muníciót kapnak útravalóul: biztatást, pozitív példákat, vagy reménytelenséget. Megismerkedve a Csodavárban a szülõkkel, rájöttem, hogy történeteik igen hasonlóak. Leveleikbõl összeállítottam egy mûsort. Nem tettem semmit hozzájuk, csak „összevágtam”, „helyükre” raktam õket. A ProbléMÁSOK címben nagybetûvel szerepel a MÁSOK, de ez sokszor nem az érintettek számára „probléma”, hanem a kívülállóknak, akik kirekesztik õket.

Az est szerény belépti díját a fejlesztésben részt vevõk szüleinek lelki és testi megerõsítésére fordítják. Az ilyen gyermekek hozzátartozóinak ugyanis még fontosabb az egészségmegõrzése, hiszen fokozott terhek nehezednek rájuk, másrészt a legnagyobb félelmük mindig is az: mi lesz, ha õk nem lesznek? Bár a színészkollégái tudták, hogy a mûsorban való részvételük karitatív, mégis olyan sokan jelentkeztek, hogy vissza kellett utasítani néhányukat. Anita és Gergõ mellett Pregitzer Fruzsina, Éry-Kovács Zsanna, Dézsi Darinka, Kosik Anita, Gulácsi Tamás és Tóth Zolka szerepelnek majd. A beszélgetésben gyógypedagógus, pszichológus és dr. Kiss Csaba körzeti orvos is részt vesz. Amennyiben valaki érintett, azért érdemes ott lennie, ha nem, akkor pedig azért, hogy avatottabban, érzékenyebben közelíthessen a kromoszóma-rendellenességgel születettek felé.

Sz. Kántor Éva