Színes húsvéti gyerekprogramok a skanzenben

– Nagyon szeretem a húsvétot, ilyenkor mindig együtt van az egész család. Most először jöttünk a nyíregyházi múzeumfaluba, de nagyon tetszik a sok program és finomság, már mindent bejártunk – árulta el a 8 éves Szép Ádám, aki szüleivel és testvérével érkezett a rendezvényre.

 

REPÜL A TOJÁS

 

A gyerekek körében nagyon népszerűek voltak az ügyességi versenyek, a Jármi Porta megtelt izgalommal teli csemetékkel. A tojáskereső, -gurító és -dobáló próbákon a bölcsődésektől kezdve az iskolás korosztályig mindenki megmérettette magát, vidámságban nem volt hiány. A hatéves Bodnár Vince Huba a tojásdobálást tartotta a legizgalmasabbnak, és azt is elárulta, a sportversenyeken kívül a kézművesség is érdekli.


A kicsiknek és nagyoknak egyaránt lehetőségük nyílt kreativitásuk szabadon engedésére az Újlétai Magtárban. A farózsától kezdve, a beregi aranyporos és csipkézett hímes tojásokon át különféle húsvéti díszeket készíthettek az érdeklődők. A négyéves Gáll Fruzsina és nővére, Szandi otthon már számos piros tojást festett, így színben passzoló tartókat rajzoltak és ragasztottak a tevékenység során.

 

AZÉRT SZERETEM A HÚSVÉTOT...

 

– A tojásfestés a legjobb a húsvétban! Lilát, pirosat, zöldet, narancssárgát és kéket is csináltam – mesélte önfeledten Ivánkó Iza, aki mindössze 4 éves, de máris igazi művészhölgy. Testvére, Ata már 7 éves, és fiatalemberhez méltóan az ügyességi játékokat kedveli leginkább az ünnepben, azokon belül is a tojáskeresést. File-Tóth Emma és Blanka középső csoportosként már az óvodában is készült a húsvétra, mindketten szeretnek kézműveskedni és játszani, valamint abba is beavattak, hogy a fonott kosaras körhinta a rendezvény legklasszabb pontja.

Szöveg, fotók, videó: Farkas Fanni