Szilveszter – Országosan 204 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez

Szilveszter napján 204 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 143 eset igényelt tűzoltói beavatkozást. Tűz miatt 70 alkalommal, 73 esetben pedig műszaki mentést igénylő balesethez hívták a tűzoltókat. Sajnálatos módon halálos áldozatokat is követelt a tűz az év utolsó napján.

– A tűzesetek közül a pirotechnikai termékekkel összefüggésben harmincnégy olyan helyszínre riasztották a tűzoltókat, ahol petárdák vagy egyéb pirotechnikai tűzijátékok tüzet okoztak. Ezek nagy része szemeteskukát, illetve a növényzetet gyújtották meg, de nyolc esetben épületekhez volt köze, tehát egy eltévedt tűzijáték mondjuk egy erkélyen landolt, vagy pedig akár egy kinyitott ablakon keresztül egy lakásban. Ezek kisebb tüzet okoztak, szerencsére az ott lakók felismerve a helyzetet hamar eloltották a lángokat. Emellett pedig sajnálatos tény, hogy három helyszínen hárman vesztették életüket Szilveszter éjszaka lakástűzben, mind Pest, mind Tolna vármegyékben, illetve a főváros IX. kerületében – tájékoztatott Dóka Imre tű. őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Halálos áldozatokat is követelt a tűz az év utolsó napján, mindhárom esetben a körülményeket a katasztrófavédelem vizsgálja. Szilveszterkor több esetben állatmentéshez is riasztották a tűzoltókat országszerte. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében nem volt szükség tűzijátékok, petárdák, pirotechnikai eszközök miatti beavatkozásokra.