Jókívánságokkal érkeztek a kéményseprők a Városházára
Fotó: Szarka Lajos

Újévi jókívánságokkal érkeztek a Kéményseprőipari Kft. munkatársai kedden a Városházára. Látogatásuk már hagyománynak számít, a hiedelem szerint az esztendő első napjaiban látott kéményseprő szerencsét hoz. Az eseményen dr. Kovács Ferenc polgármester, dr. Ulrich Attila, Jászai Menyhért, valamint dr. Podlovics Roland alpolgármesterek röviden összefoglalták az előző év legfontosabb eseményeit, megfogalmazták várakozásaikat a 2024-es évre vonatkozóan. Mint jelezték, az önkormányzat pénzügyi, gazdasági helyzete stabil.

Szerencsés esztendőt várnak a Városházán, ezt kívánták a Kéményseprőipari Kft. munkatársai is látogatásukkor. Útjuk először a polgármester irodájába vezetett, ahol dr. Kovács Ferenc a három alpolgármesterrel köszöntötte a szakembereket. Elhangzott: az, hogy Nyíregyháza város az elmúlt 3 év nehézségei –COVID, háború, energiaválság - ellenére is jól teljesített, bizalomra ad okot. Biztató eredmény, hogy az önkormányzat pénzügyi, gazdasági helyzete stabil, nincsenek hitelek.

„’13-ban még 19 milliárd körüli hiteltől váltott ki minket a kormány. Addigis törleszteni kellett, és ebben nem volt benne az a 4,7 milliárd lejárt számla, adósság, amit örökül kaptunk 2010-ben. Tehát 24 milliárd körüli összeg volt, ami teherként szakadt a nyakunkba. Nem is nagyon tudtunk hamar kijönni belőle, kellett hozzá két és fél év. De azóta nincs költségvetési hiány egy évben sem. Az önkormányzatnak nincs hitele – kifizettünk mindent. Nincsenek kifizetetlen számlák. Ez olyan, mint egy immunrendszer. Tehát jöhetnek járványok, de ez egy biztosíték és remény arra, hogy nem fog minket nagyon megviselni, ha pedig elkapunk egy kis náthát, abból hamar felépülhetünk.” – mondta el dr. Kovács Ferenc.

A lehetőségeket maximálisan kihasználták

A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat eleget tett annak a törekvésnek, mely szerint a lehetőségeket a körülményekhez képest maximálisan ki tudták használni, és erre törekszenek idén is. Elindult a 2024-es költségvetés tervezése is, a 2010 körüli 31 milliárdos mérlegfő összeg már jóval 100 milliárd felett van. Mérvadó lépésnek számít többek között a város ipari parkjának nagyarányú fejlesztése, melynek jele, hogy már 3 világcég is elindította munkahelyteremtő beruházását. – erről már dr. Poldlovics Roland, a gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármester beszélt.

„A munkahelyek mindig fontosak. Az Electrolux jó példája annak, hogy hiába vannak itt gyárak, befektetők, változhat a gazdasági helyzet, a világ. Most az látszik, hogy a zöld átállás jegyében nagy változást élünk át, nem mindenki látja, hogy mely olyan változások jelennek meg, amelyek már itt, vagy az országban tevékenykedő vállalatoknak változást hoznak. Ennek az lehet az egyik megoldása, hogy a munkahelyeket meg tudjuk tartani. Nem beszélve arról, hogy Magyarország ebben az elektromobilitásban egy fontos pozíciót szeretne szerezni Közép-Európában. Ebből a szempontból Nyíregyháza fontos bástyája lehet ennek a stratégiai helyzetnek, a következő évek szempontjából lesz ez kimagaslóan fontos.” – emelte ki dr. Podlovics Roland.

A szociális ellátórendszer színvonala is emelkedett

A stabil anyagi háttér és a fejlesztések nem célként, hanem eszközként szolgálnak, hogy városunkban az életminőség tovább javuljon. – mondta el Jászai Menyhért alpolgármester a tájékoztatón. Ebbe beletartozik a szociális ellátórendszer, mely színvonala széles körben emelkedett. Az alpolgármester hozzátette:

„Az elmúlt 4 évben nemhogy csökkent Nyíregyházán a szociális ellátórendszer, hanem bővítettük. 4 évvel ezelőtt mi sem gondoltunk, hogy erre leszünk képesek. Próbáltunk és tudtunk reagálni a kihívásokra, legyen szó akár az első lakáshoz jutók támogatásáról, az étkezési támogatásokról, nyomortelepek felszámolásáról, a nyári táboroztatásról – lehetne sorolni, ez egy külön sajtótájékoztatót megtöltene, meg is érné majd egyszer, hogy erről külön beszéljünk.”

Sikerült elérni a 2019-es adatokat

A kulturális szféra a világjárvány idejében és azt követően is nehéz helyzetben volt. Nyíregyháza kulturális negyede, a rendezvények a lakosság közösségi- és identitástudatát hivatottak erősíteni. A statisztikák azt mutatják, hogy sikerül magunk mögött hagyni a nehézségeket. A nagyrendezvények, például Nyírségi disznótoros fesztivál, Tirpák fesztivál, Szilveszteri utcabál kiemelkedőek voltak a látogatottság szempontjából.

„Ha a rendezvényeket és az intézményeket tekintjük, akkor el lehet mondani, hogy a 2023-as évben sikerült elérni a 2019-es adatokat. Sőt, a Múzeumfalu 100.000 felett, a Kállay 20.000 felé ment látogatottság szempontjából. Rengeteg díjat kaptunk, a könyvtár kettőt, minősültek az elmúlt évben, ami komoly szakmái munkát jelent a háttérben.” – mondta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Mint az eseményen elhangzott, a célok eléréséhez továbbra is fontos lesz a gazdasági mutatók jó ütemű növekedése, valamint a háttérben folyó szakmai munka és a kivitelezés. A szerencse már megérkezett, a kéményseprők, a városvezetés és a sajtó munkatársai pezsgős koccintással köszöntötték az újévet.

Kapcsolódó galéria

Újévi jókívánságok - 2024