Szilvás diós beigli

 Hozzávalók a tésztarészhez: 700 g liszt, 200 g zsír, 1/3 mokkáskanálnyi só, 200 g tej, 150 g cukor, 40 g élesztő, 2 db egész tojás.

Elkészítés: Az átszitált lisztet, zsírt, sót elmorzsoljuk. A tojást, tejet, élesztőt, cukrot elkeverjük és a lisztes résszel összegyúrjuk. Fontos, hogy a gyúrás rövid ideig tartson, csak addig, míg a tészta sima nem lesz! Hat részre osszuk és felgömbölyítve a hűtőbe pihentessük egy fél órát. Kis tégla alakúra nyújtjuk, majd a tölteléket rátesszük és a vagdalt aszalt szilvát szétszórtan szétrakosgatjuk. Lazán felcsavarjuk, ügyelve, hogy a vége alulra kerüljön. Oldalát felpofozgatjuk, így zárjuk le. Tojássárgájával kenjük, rövid ideig pihentessük, míg nem ragad a felülete tapintáskor. Tojásfehérjével kenjük, és a hűtőben pihentessük akár másnapig is.

Sütés 175 °C-on.

Töltelék: 250 g tej, 500 g cukor, 80 g vanília cukor, 1 db citromhéj, 50 g cukrozott narancshéj,
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj, 150 g vagdalt aszalt szilva, 750 g darált dió, 50 g durvára vagdalt dió, 60 g vaj.

Elkészítés: A tejet, cukrot, vaníliacukrot felforraljuk és hozzákeverjük a citrom reszelt héját, apróra vagdalt cukrozott narancshéjat, darált diót, durvára vagdalt diót, őrölt fahéjat és a vajat. Felosztjuk a hat részre. Kihűtjük.

(Fotó: internet)