Szikes csodánk, a Hosszúháti-tó

Nyíregyházáról indulva, a Simai úton továbbhaladva, a bokortanyák ölelésében találhatjuk meg a vadregényes helyszínt. A tó, szikes jellegéből kiindulva és az emberi közbeavatkozás miatt, sok megpróbáltatáson átesett. A terület működött legelőtóként, szennyezte sertés- és szennyvíztelep is. Noha a zavaró tényezők megszűntek, és a Hosszúháti-tavat már nem fenyegeti veszély, a vízminőség és a halbőség sem lett a régi.

 

GAZDAG MADÁRVILÁG

 

Annál gazdagabb és jelentősebb madártani értéket képviselnek azonban a csodás tó nádasaiban fészkelő gémfélék. Ha szerencsénk van, találkozhatunk nagy kócsaggal, vörös gémmel, üstökös gémmel, törpegémmel és akár bölömbikával is. Vannak olyan csapadékos időszakai is az évnek, amikor a dankasirály, a fattyúszerkő és a feketenyakú vöcsök számára is ideális élőhely ez a terület, sőt kis számban cigányrécére is bukkanhatunk.

 

MADÁRGYŰRŰZÉS ÉS TÓTÚRA

 

A Hosszúháti-tavat és a lassan zöldellő terület madarait egy tavaszköszöntő program keretében hamarosan meg is csodálhatják a nyíregyházi érdeklődők. Az E-misszió Egyesület február 27-én 8 órától mindenkit szeretetettel vár egy bokortanyasi madárgyűrűzésre, illetve odúkészítére, természet- és tanyanézéssel egybekötve. A programok 13 óráig tartanak, mely után frissítő kirándulást tehetnek a résztvevők az 1 kilométerre található Hosszúháti-tóhoz. Bővebb információt dr. Szigetvári Csaba projektvezetőtől kaphatnak, keressék a 06-20/512-3311-es telefonszámon, vagy a szcsaba@e-misszio.hu címen.

Farkas Fanni

(Légi felvételek: Kohut Árpád)