Szertelen Nap Nyíregyházán

Egy gyógyult szerhasználó beszélt tapasztalatairól a fiataloknak a kulturális központ zsúfolásig megtelt hangversenytermében. Az 500 férőhelyes helyiségben ülő általános és középiskolás diákok csak a töredékei annak a közel 5–10 ezer fős rétegnek Nyíregyházán, akik érintettek lehetnek a kábítószer-fogyasztásban.

 

Alternatívák

 

– A Szertelen Nap célja, hogy felhívják a fiatalok és a szülők figyelmét a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, valamint, hogy megismertessék őket olyan alternatívákkal, amelyek örömet okoznak, közösséget építenek és amelyek segítenek a mindennapi élet feszültségeit, és az esetlegesen jelentkező negatív érzelmi állapotokat szermentesen kezelni – emelte ki dr. Erdélyi Ágnes, a NYÍRKEF szakmai elnöke. Aki szerint nagyon sok fiatal próbálja ki a tudatmódosító szereket, ami nem lenne még baj. A problémát az jelenti, amikor szokássá válik a szerhasználat.


További képekért kattintson a fotóra!

– A város vezetése nyitott a hasonló jellegű kezdeményezésekre, így a megelőzésre különösen nagy gondot fordít. Létrehozta a KEF-et, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot, amelybe különböző civil szervezeteket, rendőrséget, egyházakat bevonva megelőző lépéseket tesznek annak érdekében, hogy visszatartsák a fiatalokat a szerhasználattól – mondta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

 

Szabadságvesztés

 

– A probléma igen égető, ugyanis a korábbi klasszikus kábítószerek mellett egyre népszerűbbé válnak az úgynevezett dizájnerdrogok, amelyek könnyen beszerezhetők, így nagyon gyorsan terjednek. Aki kacérkodik a fogyasztás vagy szerhasználat gondolatával, azoknak nem árt tudni, hogy a jogszabály szerint, aki kábítószert kínál, átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, 2–8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A törvény nem kíméli a fogyasztókat sem. Egy füves cigi elszívása 1–5 évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után – mondta dr. Pál Gyula, a MRFK Bűnmegelőzési Osztályának alezredese.

 

Kulturális programok

 

A drogprevenciós rendezvényen az érdeklődők rendőrségi beszámolókat hallhattak, megnézhették a Gina című prevenciós filmet, valamint a Váci Mihály Kulturális Központ előtti szigeten sport- és táncbemutatókra is sor került.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)