Szerfüggő vagyok, segíteni akarok

Bálint, akit az anonimitás miatt csak így nevezek, már 8 éve, hogy nem nyúlt se droghoz, se alkoholhoz, ennek ellenére azonban még mindig nap mint nap meg kell küzdenie azzal, hogy távol tartsa magát tőlük.

Most viszont már tudja, hogy tudatmódosító szerek nélkül is lehet élvezni az életet. Saját példáján keresztül szeretne segíteni azoknak, akik még az út elején járnak. Azt vallja, már az is óriási siker, ha csak egy ember is csatlakozik az önsegítő csoportjukhoz, hiszen ezzel jobbá tehetik annak felesége, gyermeke, és egész családjának életét is. Nyíregyházán is működik az országos Narcotics Ano­ny­mous szervezetnek szenvedélybeteg önsegítő csoportja. A közösséghez való tartozás egyetlen feltétele a szer abbahagyásának vágya. Ennek a tagja Bálint is, aki elmondta, hogy a gyűléseiken csak keresztnevet használnak és ezeken nem az a fontos, hogy ki vagy, honnan jöttél, milyen az egzisztenciád, hanem hogy gyógyulni akarj.

[REKLAM]

– Már az egy pozitív lépés, ha valaki rászánja magát és eljön. Mi megértjük egymást. Tudjuk, hogy mit jelent a szer utáni sóvárgás, a lelki mélység. A legnagyobb terápiás érték pedig az, amikor az egyik beteg tud segíteni egy másikon. Meg tudjuk osztani a többiekkel, hogy nekünk hogyan sikerült leszokni. Nincs kötelező megszólalás. Valamikor én is olyan lelkiállapotban vagyok, hogy nem szeretnék beszélni, de mindig kapok egy szót, egy mondatot, ami erőt ad a továbbiakhoz.

 

„VÉGIGKÍSÉRI AZ ÉLETET”

 

Bálint azt mondja, a szerfüggőség végigkíséri az ember életét, ezt nem lehet elfelejteni, de arra bátorítja a hasonló problémával küzdőket, hogy merjenek segítséget kérni, hiszen ez a legnagyobb lépés a gyógyulás felé.

 

ÖNSEGÍTŐ CSOPORTOK

 

AA Anonim alkoholisták önsegítő csoportja: hétfő 18.00–19.00, Nyíregyháza, Sóstói úti kórház drogambulancia. Szenvedélybetegek önsegítő csoportja: kedd 18.00–19.00, Római Katolikus Plébánia (Kossuth tér 4.). A gyűlések zártak, csak függők vehetnek rajta részt. A hónap utolsó keddje nyitott gyűlés, ilyenkor várják szeretettel a függők hozzátartozóit, vagy az egyszerű érdeklődőket is. Ha drog- vagy alkoholproblémája van, az alábbi elérhetőségeken kérhet segítséget: NA János 06-20/373-2822 vagy e-mail: nanyiregy­ha­za@gmail.com. AA Ibolya 06-20/487-6114.

Bruszel Dóra