Szeretne egy szép fát a háza elé?

– Abban az esetben, ha valaki fát szeretne ültetni a háza elé – olyan területre, ami már a közterület tulajdonát képezi –, annak a főkertészi irodába kell benyújtania a kérelmét – tájékoztatta lapunkat Sigmond Sándor főkertész, aki hozzátette, a városlakóknak a nyomtatványon meg kell jelölniük a kiültetésre szánt fa pontos helyét és többek között a fajtáját is. Az engedélyeztetésre azért van szükség, mert gyakran előfordul, hogy a rossz helyre ültetett fák gyökerei tönkreteszik a járdát, a kerítés alapját megemelik, vagy a lombkorona a lakóházak falát megrongálja. Ezek elkerülése végett rendelet határozza meg a fák ingatlanhatártól történő megfelelő telepítési távolságát.

ZÖLD-FELMÉRÉS

A főkertész továbbá elmondta, hogy már javában zajlik a kataszteri vizsgálat Nyíregyházán, ami azt jelenti, hogy felmérik a zöldfelületeket a városban. Ennek célja, hogy az önkormányzat pontosan ismerje és nyilvántartsa zöldfelületeit, hiszen minden további feladat tervezését és elvégzését ez a nyilvántartás alapozza meg. Alapvető feladatuk ugyanis, hogy olyan fák legyenek a városban, amelyek eleget tesznek a levegőszûrésnek, az oxigéntermelésnek, a szén-dioxid-elnyelésnek, és a klímabefolyásoló hatásokat is tompítani, mérsékelni tudják.
A főkertész azt tanácsolja, gondosan válasszuk meg, hogy milyen fát ültetünk ki: Ne feledjük, a közterületre telepítés engedélyhez kötött. Ennek célja, hogy megelőzzék, évek múltával a most még kis facsemeték ne rongálják meg a járdát vagy a falat, a lehullott levelek se jelentsenek baleseti veszélyforrást és a fákat se kelljen megcsonkolni.

KÖZTERÜLETEN LÉVő FA KIVÁGÁSA

Amennyiben a közterületen lévő fa veszélyezteti a közlekedést, a városlakók kérhetik, hogy a NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai eltávolítsák azt. Ehhez azonban szintén egy nyomtatvány kitöltése szükséges, amelyen meg kell jelölni a fa pontos helyét és a problémát is, ami a növény eltávolítását indokolja.

Bruszel Dóra