Szerelik a kukákra a chipeket

Nyíregyháza önkormányzata egy sikeres pályázatnak köszönhetően korszerűsíti a város szemétszállítását. Ennek első lépéseként június végétől az összes, a vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló kukára azonosítót, egy jeladó chipet szerelnek fel. Már minden nyíregyházi háztartás megkapta a programról a tájékoztató levelet, valamint a kukára ragasztandó matricát az azonosításhoz. Az „okoskukás” rendszerrel gazdaságosabb, áttekinthetőbb lesz a szemétszállítás, hiszen optimalizálni tudják a járatszámokat is.

 

HAGYJÁK AZ UTCÁN A KUKÁT

 

Petró Árpád, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. ügyvezetője elmondta, a program megvalósítása most a chipek felszerelésénél tart. Ezért arra kéri az érintett lakókat, hogy az ürítések után még ne húzzák be az udvarra a kukájukat, mert a vállalkozó ezt követően a matrica alapján azonosítja be az gyűjtőedényt és a tulajdonost, így ezek alapján szereli fel a chipet.

 

VÁLTOZIK A SZELEKTÍV GYŰJTÉS IS

 

A hulladék-gazdálkodási cég már megkezdte a vevőberendezések felszerelését a szemétszállító autókra is, valamint biztosította az új rendszer informatikai hátterét. A tesztidőszakot követően a tervek szerint októberben már működik majd az „okos” hulladékgyűjtés Nyíregyházán. A projekt keretében a szelektív hulladékgyűjtésnél pedig a zsákos rendszert 22 ezer gyűjtőedény váltja fel. Az új merevfalú edényeket a THG Kft. ütemezve szállítja ki a háztartásoknak.

Szoboszlai Tibor