Szeptembertől indul az új szak, de mit kell tudni erről a képzésről?

Az országos informatikushiány enyhítésére a felsőoktatás képzési kínálatában most először szerepel az üzemmérnök-informatikus - BProf (Bachelor of Profession) szak is. Ez a típusú szak a BSc szakokhoz hasonlóan alapképzési szak, azaz felsőfokú, alapképzéses végzettséget ad. A BProf szakokra is érettségivel rendelkezők jelentkezhetnek, és csak olyan jelentkezők vehetők fel, akik minimum 280 felvételi pontszámmal rendelkeznek.

Az üzemmérnök-informatikus BProf képzés az informatikus BSc képzésekhez (gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus, programtervező informatikus) képest gyakorlatorientáltabb, a képzés során az elméleti tárgyak (matematika, fizika, elméleti jellegű szakmai tárgyak pl. számításelmélet, mesterséges intelligencia) aránya lényegesen kisebb.

– írja a képzést indító Pannon Egyetem. Több a gyakorlati óra, továbbá nagyobb szerepet kapnak a képzésben a projekt munkák és a szakmai gyakorlat.

A képzés 6 féléves, a kötelező kreditek száma 180

Arra is lehetőség van, hogy az utolsó két félév jelentős részét - intézményi felügyelet mellett - a hallgatók vállalatoknál töltsék, így már végzéskor számottevő munkatapasztalattal rendelkezzenek. Ugyanis kötelező szakmai gyakorlata is van a képzésnek: legalább nyolc hétig tartó, 320 igazolt munkaórát tartalmazó projektstruktúrájú gyakorlatról van szó a Felvi szerint.

A szakot elsőként indítja tehát a Pannon Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem valamint a Gábor Dénes Főiskola is.

De hányan jelentkeztek rá a felvételin?

A 2018-as felvételi eljárás során összesen 1019-en jelentkeztek a képzésre, ebből 425-en jelölték első helyen a szakot. Állami ösztöndíjas helyre 288 volt a ponthatár a Pannon Egyetemen, 330 a BME-n.

Az Óbudai Egyetem és a Gábor Dénes Főiskola pedig csak a pótfelvételi eljárás során hirdette meg ezt a szakot, de előbbinek vannak államilag támogatott helyei. Aki ezeken az egyetemeken jelöli meg az új szakot, de csak önköltségesre kerülne be, az Óbudain 300 000 forintot, a Gábor Dénes Főiskolán pedig 290 000 forintot kell fizetni egy félévért.


Forrás: eduline.hu