Szeptember 15-ig kell befizetni a helyi adókat

A nyíregyházi Polgármesteri Hivatal Adóosztálya a napokban postázta a városlakóknak a nyilvántartott adózók folyószámla egyenlegét tartalmazó értesítéseket. Az értesítő tartalmazza az adózó elmaradt tartozását, a 2016. II. félévére esedékes helyi adókat, valamint a gépjárműadót és az esetleges késedelmi pótlékot. Megkapják a levelet az egyéni vállalkozók, a társas vállalkozások, és azok a magánszemélyek, akik gépjárművel, vagy adóköteles adótárggyal rendelkeznek.


40 EZER GÉPJÁRMŰ UTÁN KELL ADÓT FIZETNI

 

Nyíregyházán a legtöbb városlakót a gépjármű adó érinti, a városban 40 ezer jármű után kell adót fizetni. A gépjármű adónál az elmúlt évekhez képest nem történt változás, a 7 éves gépkocsik esetében történik egy adófizetési kötelezettség csökkenés, erről minden esetben határozatban értesítik az ügyfeleket. Nyíregyházán a gépjármű adó mellett adófizetési teher még az iparűzési adó, az építményadó és az idegenforgalmi adó is.

– Nyíregyházán szeptember 15-én iparűzési adóból megközelítőleg 2 és fél milliárd forint adóbevételre kívánunk szert tenni, építményadóból megközelítőleg egy milliárd forint, gépjárműadóból illetve az összes többi adónemből illetve kötelezettségből pedig megközelítőleg 300 millió forintot remél a nyíregyházi önkormányzat – mondta dr. Polgári András, a Polgármesteri Hivatal Adóosztályának osztályvezetője.

 

MÁR 50 SZÁZALÉKOS A TELJESÍTÉS

 

Nyíregyházán ebben ebben a félévben eddig megközelítőleg 5 milliárd forint helyi adó folyt be, a költségvetési teljesítés ezzel az 50 százalékot elérte, egész évre ugyanis 10 milliárd 100 millió forint a betervezett összeg. A legfontosabb adónem az iparűzési adó, amelyből megközelítőleg 7 milliárd forint bevételt remél az önkormányzatnak, már ennek a fele is beérkezett a költségvetéshez. Építményadóból 3 milliárd forint bevételre számítanak, a pénzösszeg nagy része már ebből az adónemből is befolyt.

 

RENDKÍVÜLI ÜGYFÉLFOGADÁS

 

A második félévre esedékes helyi adók befizetésének határideje szeptember 15-e, ezt csekken vagy átutalással is lehet teljesíteni. Az adófizetés határidejének napján a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálata rendkívüli ügyfélfogadást tart, reggel 8 és délután fél 5 között várják az adózókat.

F.A.