Szeptember 15-éig kell befizetni a helyi adókat

A nyíregyházi Polgármesteri Hivatal Adóosztálya a napokban postázta a városlakóknak a nyilvántartott adózók folyószámla-egyenlegét tartalmazó értesítéseket. Az értesítő tartalmazza az adózó elmaradt tartozását, a 2015. II. félévére esedékes helyi adókat, valamint a gépjárműadót és az esetleges késedelmi pótlékot.
Nyíregyházán ebben az évben eddig összesen 4 milliárd 963 millió 936 ezer forint helyi adó folyt be. Az önkormányzatnak eddig iparűzési adóból 3 milliárd 242 millió, építményadóból 1 milliárd 410 millió, idegenforgalmi adóból 31 millió, gépjárműadóból pedig 224 millió forint, pótlékokból és bírságokból pedig 40 millió forint bevétele származott.

– Nyíregyházán a második félévi adófizetési kötelezettség teljesítése során megközelítőleg 3,6 milliárd forint bejövetelére számít – mondta dr. Polgári András, a Polgármesteri Hivatal Adóosztályának osztályvezetője. – Ez úgy oszlik meg, hogy az iparűzési adó a legmagasabb adónemünk, amiből bevételt remélünk, ez 2 és fél milliárd forint, illetve az építményadó, ami egy több mint 1 milliárdos hátralékot, illetve hozamot hoz majd magával. Fontos még a gépjárműadó, amiből pedig több mint 130 millió forintot remél a nyíregyházi önkormányzat.

[REKLAM]

A II. félévre esedékes helyi adók befizetési határideje szeptember 15., a fizetési kötelezettség az értesítőben mellékelt készpénzátutalási megbízással vagy banki átutalással teljesíthető. Az adóhatóság felhívja az adózók figyelmét arra, hogy figyeljenek oda a fizetési határidőre, mivel azoknak, akik fizetési kötelezettségüknek határidő után tesznek eleget, késedelmi pótlékot kell felszámítani, illetve nem fizetés esetén végrehajtási eljárást is kezdeményezhetnek a tartozókkal szemben. A nyíregyházi Polgármesteri Hivatal Adóosztálya felkészült az adózók fogadására az Ügyfélcentrum 29-30-31-es ablakainál, ahol szeptember 15-én – a határnapra való tekintettel – reggel 8 órától este 8 óráig várják az ügyfeleket.

F. A.

(Fotó: internet)