Szépkorúaknak segítenek – Hat fiatalnak ad munkát a kertvárosi István Szeretetotthon

Már több mint 20 ezren vesznek részt a Pénzügyminisztérium által meghirdetett nyári diákmunka programban. A fiatalok száma augusztus végére meghaladhatja a 30 ezret. Megyénkben is kedvelt a lehetőség, mintegy 3200 fiatal dolgozik a program keretében. A fiatalok több lehetőség közül is választhatnak. Segíthetnek akár idősek otthonában, óvodában is.


A nagy érdeklődésre való tekintettel további 400 millió forint támogatást biztosítanak a megyéknek a programra, így már összesen 3,4 milliárd forinttal támogatja a kormány a 16-25 év közötti diákok munkatapasztalat-szerzését. A Nyíregyháza-Kertvárosi Református Egyházközség István Szeretetotthonában is fogadják a dolgozni akaró diákokat, idén nyáron hat fiatal segíti az otthon mindennapjait.

Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye kormánymegbízottja elmondta:

A Nyári Diákmunka Program keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3200 fiatal dolgozik valamilyen önkormányzatnál, egyháznál vagy vállalkozásoknál. Nagyon fontos szerintem ez mindenki számára. A fiatalok számára azért, mert munkatapasztalatot szereznek, kicsit belekóstolnak a munka világába, és hasznosan töltik a nyarukat. Az önkormányzatok, illetve a vállalkozások számára pedig azért mert a fiatalok munkája révén ők is tudnak haladni, gyarapodni, esetleg olyan feladatokat, amire korábban nem volt idejük vagy energiájuk, azt most meg tudják oldani, el tudják látni. Úgyhogy azt gondolom, ezért is ilyen népszerű a program, és ezért is van az, hogy nagyon sok igény érkezett a Megyei Kormányhivatalhoz mind a fiatalok részéről is, mind az őket foglalkoztató szervezetek részéről.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye kormánymegbízottja azt is kiemelte, kifejezetten fontosnak tartja a generációk közötti jó kapcsolatot, ezért különös odafigyeléssel támogatja a fiatalok István Szeretetotthonban végzett munkáját.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Én azt gondolom, hogy az előbb ahogy körbementünk az otthonban és beszélgettünk a szépkorúakkal és fiatalokkal, az látszott, hogy nagyon jól egymásra találtak. Nem is csak úgy mint fiatal a szépkorúra, hanem olyan módon is, mint ember az emberre. Az idősek unokát látnak egyik-másik fiatalban, a fiatalok pedig a nagyszülőt, úgyhogy nagyon jól megtalálják egymással a hangot. És nagyon fontos, hogy a generációk között legyen egymás felé való fordulás, egymás megértése és igény egymás megismerésére.

 mondta el Román István.

Hat fiatal segít a kertvárosi református intézményben, azt mondják örök élmény marad számukra az Idősek Otthonában eltöltött időszak. Van, aki egy, van aki két hónapot segít.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Katona Rebeka Dorka a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban tanul, júniustól dolgozik az István Szeretetotthonban.

Ez egy nagyon sokszínű, változatos munka, nincs két egyforma nap. Én többnyire az állatkertben árulom a fogyatékos fiatalok által gyöngyből készült termékeket. Ez egy testhez álló feladat, amit már korábban is elvégeztem önkéntes alapon és az ötven óra közösségi szolgálat kapcsán. Ha itt kell lenni az idősek otthonában, azt is örömmel veszem, mert ez egy nagyon jó feladat, munkakör, amiben a nap végére ugyan a testem elfárad, de lelkileg nagyon feltöltődöm.

– árulta el a segítőkész nyíregyházi fiatal.

A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor – leghamarabb június 18-án – már betöltötték a 16. életévüket, és legkésőbb a program befejezésekor – augusztus 31-én – még nem múltak el 25 évesek.


Farkas Fanni