Szépkorúak Akadémiája: A szex meghosszabbítja az életet!

– Nem tudhatni, hogy mégis mi az új technika és remélem megtanítják! – a kíváncsiság hajtotta a nyíregyházi Kaczor István Sándort, hogy meghallgassa a Szerelem és szexualitás időskorban című előadást. A blikkfangos cím nem csak érdeklődőket, de még nyugdíjas párokat is elcsábított a Váci Mihály Kulturális Központba. Ők is azt mondták, felkeltette a kíváncsiságukat a tabudöntögető téma.

 

„Beszéljünk a szexről!"

 

Nagyon sok házasság már a kezdetektől fogva azon romlik el, hogy ezeket a dolgokat az emberek nem beszélik meg egymással.

További képekért kattintson a fotóra!

Többek között az időskori szexuális élet előítéleteiről, a legújabb orvosi kutatások eredményeiről, a csodatablettákról, sőt a szexualitás egészségügyi hasznáról is beszélt dr. Jászberényi József a Váci Mihály Kulturális Központban. A Zsigmond Király Egyetem felnőttképzési igazgatója hozzáfűzte, szerencsére annak a generációnak, amely az 1960-as években volt fiatal felnőtt már nyíltan és tabuk nélkül lehet az időskori szexualitásról beszélni. A tanár azt hangsúlyozta, a szerelem és a testiség nem csak a fiatalok kiváltsága.

– Tabutémák ebben a generációban nincsenek, igazából az előadónak az a feladata, hogy a nehezebb témákról vagy a szemérmességet is legyőzhető témákról is nyíltan és őszintén beszéljen, és az üzenet éppen az, amit hangsúlyoztam, hogy nem szabad abbahagyni, nem érdemes abbahagyni, ha van egy társam, szerelmem. Ne higgyünk azokban az előítéleteknek, hogy a szerelem és a szexualitás nem vonatkozik a 60 év feletti emberekre! – tette hozzá dr. Jászberényi József.

 

Érzelmesebb, intimebb időskorban

 

Dr. Jászberényi József azt is elmondta, hogy most már orvosi tanulmányok is bizonyítják, hogy az időskori szex meghosszabbítja az életet, és egészségesebbé teszi a párokat. Ráadásul az időseknél sokkal érzelmesebbé és intimebbé válnak az együttlétek. Ezekre alapozva azt mondta, az idősebbek bátran beszéljenek erről a témáról, ha nem lenne, keressenek párt maguknak és életük alkonyán is éljék meg a szerelem erejét.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)