Szép volt, fiúk!

Aztán egyszer csak jön egy csapat. „Minarik” papa csapata. A megtestesült Csabagyöngye FC. Jön egy csapat, ami felrázza az embereket. Gerincet, hitet, reményt, szeretetet ad. És egyetlen nagy torokká válik az ország, s azon túl az „Egynemzet”, hogy zúgjon a Ria, Ria, Hungária!!! Ha valaki ezt nemzeti hőbörgésnek hallja, hát mossa ki a fülét! Tegye helyére a szívét! Mert nekünk ilyen örömünk Beregszásztól Felsőpulyáig, Csíkszeredától Dunaszerdahelyig (sőt San Franciscótól Nagygalambfalváig) évtizedek óta nem adatott meg.

„Bennem a szándék sok százados szándék,
Magyar bevárás, Úrverte ajándék
S lelkem: példázat, dac-fajok úri daca.”

– írja Ady és most néhány napig bizony megmozdult bennünk a dac-fajok úri daca, hogy „csakazértis” lássa meg a világ, van egy ország, van egy nemzet és van egy csapat. Ezt teszi a foci, erre képes a futball, amely rég túlmutat 22 ember küzdelmes, fordulatos játékán.

Stratégia, összjáték, tudás, a tehetség beteljesedése, győzelmi mámor pályán és lelátón. Az európai stadionokban őrizzük az ókort, a közös múltat, a görög olimpiák és a római arénák hangulatát. A focipálya a modern Colosseum, ahol minden alkalommal meg kell halni, össze kell törni a győzelemért.

A foci összeurópai élmény. Kötelék, izgalom és oltár. Ezért fájt, hogy éppen az EB közepén hagyták el a futball feltalálói, az angol barátaink az uniót...

De vissza a magyar csapathoz. Vissza Magyarországhoz. Amikor ezeket a sorokat írom, a Hősök terén (sic!) fogadják a fiúkat. Csupa öröm és lelkesedés, aki láthatja, hallhatja őket.

Csak maradna így! – mondogatom magamban. Csak maradna így az összefogás, a türelem, a tolerancia egymás iránt! És ezt a szót húzta alá vastagon Gera Zoli is a reptéren.

Csak maradna így! Mondom magamban, hogy lenne egy csapat a vb-n. Lenne egy elhivatott szövetségi kapitány, egy okosabb MLSZ (a Szpari jogtalan kizárását azóta sem tudom megemészteni), lenne káprázatos utánpótlás. Mindenre elszánt, kis táncos lábú fickók, akik úgy húzzák magukra majd a nemzeti mezt, mintha harcos angyalok páncélját viselnék; büszkén, bátran, okosan! Akkor jőni kell, még jőni fog egy még jobb (foci)kor!

Szép volt, fiúk! Köszönjük!

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: internet)