Szép magyar beszéd; Kazinczy-versenyt rendeztek

A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola idén ötödik alkalommal adott otthont a Szép magyar beszéd – Kazinczy-versenynek. A megmérettetést a budapesti székhelyű Kazinczy-díj Alapítvány - Péchy Blanka emlékére Kuratórium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen szervezi, és a területi forduló megszervezésében vettek részt a nyíregyháziak. A rangos eseményt 2024.02.08-án tartották. 

Két korcsoportban, 5-6. és 7-8. évfolyamon lehetett nevezni. A gyerekek egy szabadon választott és egy kötelező szöveget adtak elő a zsűrinek, akik a hallottak alapján felállították a rangsort. Az 5-6. évfolyamon továbbjutó nincs, az első három helyezett oklevelet kap, a 7-8. évfolyamon az első három helyezett szintén oklevelet kap, és az első helyezést elért tanuló részt vesz Kisújszálláson az országos döntőben.

A zsűri tagjai Dr. habil Minya Károly intézetigazgató, a Nyíregyházi Egyetem Magyar Nyelvészeti Tanszékének tanára, Tomasovszki Anita a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatónője és Bakosné Mikula Edit főkönyvtáros, a Vécsey Utcai Fiókkönyvtár vezetője voltak. A rendezvényt Szatkéné Csekk Angéla szervezte meg.

Az 5-6. évfolyam helyezettjei: 


1. László Benjámin – Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, felkészítő tanára: Dávida Katalin Éva
2. Héri Ella – Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézménye, felkészítő tanára: Szabó Katalin
3. Juhász Janka – Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI, felkészítő tanára: Hajnalosi Éva

 

A 7-8. évfolyam helyezettjei:


1. Körmendi Réka – Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium, felkészítő tanára: Kerekes Attila
2. Kovács Lilla – Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI, felkészítő tanára: Gazdag Károlyné
3. Mokánszki Milán – Szent Anna Katolikus Általános Iskola, Nyírtelek, felkészítő tanára: Baltighné Kozma Marianna
A 7-8. évfolyamos korcsoportból az országos döntőbe jutott Kisújszállásra Körmendi Réka.