Kadétok jártak a nyíregyházi laktanyában

Nyíregyházára, a Magyar Honvédség vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezredhez látogattak az Abigél AMI és Gimnázium 9. és 10. évfolyamos kadétjai. A Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ által szervezett eseményen a diákok megismerkedtek a tartalékos szolgálat lehetőségeivel és bepillantást nyertek az alakulat mindennapjaiba.

A pályaorientációs célú látogatáson Kövér Szilárd százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei 5. Területvédelmi Zászlóalj törzsfőnöke köszöntette a diákokat és bemutatta az alakulatnál rendszeresített ruházati felszerelést, fegyverzetet és technikai eszközöket. Előadásában kitért arra is, hogy a honvédségnél elsajátítható képességek milyen hozzáadott értéket képviselnek a civil életben.

A statikus bemutató után Orosz Antal alezredes, a területvédelmi ezred parancsnoka beszélt katonai pályájának legfontosabb állomásairól, a honvéd hivatás erényeiről, valamint a hazafias nevelés fontosságáról. „A Magyar Honvédség számára fontos a fiatal generáció, a jövő pedig Ti vagytok . Minél több fiatalban sikerül felébreszteni a hazaszeretetet, a közösségért való tenni akarást, a csapatszellemet és bajtársiasságot, annál jobban képesek leszünk együtt formálni a jövőnket”- fogalmazott a parancsnok. Az alezredes ismertette a területvédelmi ezrednél közeljövőben várható fejlesztéseket és lehetőségeket is a résztvevőknek, majd kiemelte az alakulat névadójának, vitéz Vattay Antal altábornagynak katonai érdemeit, akinek szellemisége, értékrendje példaképű és iránymutató az állomány számára.

A Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ által szervezett laktanyalátogatás kiváló alkalmat teremtett arra, hogy a középiskolások megismerkedhessenek a honvédség életével és betekintést nyerjenek a katonák mindennapjaiba.

Szerző: Szidor Viktória hadnagy

Fotó: Fehértói Mihály t. zászlós