Szenvedélyek és a prevenció – A Nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum konferenciája
Fiatalkori bűnelkövetés kapcsolata a szenvedélybetegségekkel címmel rendezett szakmai konferenciát a Nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

A program az elméletet és a gyakorlatot kapcsolta össze orvos, ügyész, büntetés végrehajtásban dolgozó szakember és rehabilitációt irányító szakpszichológus közreműködésével.

A WHO legutóbbi adatai szerint az eurorégióban évente 120 ezer ember vet véget az életének. Nagy részük kezeletlen depressziós vagy szenvedélybeteg – hangzott el a konferencián.

A függőség hamar kialakul, viszont hosszadalmas a gyógyítás. Álságos lenne azt mondani, hogy a szenvedélyfüggőséget valamikor meg tudjuk szüntetni, fontos, hogy a gyerekeinket kell megtanítani arra, hogyan lehet nemet mondani – fogalmazott a megnyitón Dr. Erdélyi Ágnes főorvos, a szenvedélybetegekkel három évtizede foglalkozó pszichiáter.

Az, hogy ez égető kérdés – e vagy nem égető kérdés, mindenki fölteheti magának a kérdést, és elgondolkodhat, hogy hány alkoholista van ma Magyarországon, ami egy nagyon komoly százalékát képviseli a Magyarországon élő embereknek. Ha hozzátesszük azt, hogy aki szenvedélybeteg, családban él, annak mindnek van egy anyja, egy apja, egy testvére, egy felesége, egy gyereke, egy hozzátartozója, és akkor azt gondolom, hogy még ha konkrétan a drogfogyasztás és a függőség nem is tömegeket érint Magyarországon, ha meggondoljuk azt ebben a nexusban, ahogy az előbb vázoltam, valójában én is azt gondolom, hogy ez egy jelentős probléma.

Magyarországon évente 30-40 ezer drogfüggő fiatalkorúval, ill. 800 ezer, akár egy millió alkoholbeteggel számolnak.

Óriási a látencia e területen – fogalmazott az ügyész. Bűncselekmények, vagy kórházi kezelés kapcsán derül ki, pontosabban válik jegyzetté egy-egy drogfüggő személye. Megyénkben évente 100 alatti azok száma, akik ellen büntetőeljárás indul, de tény, hogy ennek sokszorosa a használók száma.

Börtönbe tíznél is kevesebb fiatalkorú kerül évente. E területen is elvárás a szemléletformálás. Az elterelés és nem a büntetés a lényeg. Ez az intézmény 2003 óta működik, mely része a felvilágosító és preventív munkának. Az a fogyasztó, aki vállalja a hat hónapos képzést, elkerülheti a büntetést.

Dr. Erdélyi Ágnes, a Nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai elnöke:

A szenvedélybetegség nem egy szakmának a feladata. Mindenképpen multidiszciplinárisan kell megközelíteni.  Itt nagy a társadalmi felelősség, nagy a családok felelőssége, nagy a szociális munka és az egyházi szervezetek felelőssége, ill. egyéb civil fórumok és az egészségügyé is. Ezt pedig egyeztetni kell.

Magyarország is ratifikálta a New Yorki és a Bécsi Egyezményt, vagyis elfogadja a kábítószerek és a pszichoaktív anyagok nemzetközi listáját. Ezzel összefüggésben hazánkban szigorú a szerhasználattal kapcsolatos megítélés és büntetés.

A konferencián elhangzott, mindig is léteztek tudatmódosító szerek. Mindennapjainkban is függőséget okoz a mértéktelen mobilhasználat, vagy akár a munkával kapcsolatos túlzottan pozitív viselkedés.

Kapcsolódó galéria

KEF konferencia az egészségügyi karon