Szentestére készül a város

A karácsonyi halvacsorához sokan a Búza téri piacon veszik meg az alapanyagot. A megkérdezett nyíregyháziak többsége a szentestére készül halászlével, vagy rántott hallal, de olyan is akad, aki első napra tervez egy nagy főzést, kint a szabadban.

– A karácsonyi vacsora nem biztos, hogy halászlé lesz, inkább első napján lesz és kint fogjuk főzni, a vacsorára még nem találtam ki, mi legyen a leves, de lesz egy kis rántott hal – mondta Vassné Zsóka.

A halasok szerint ilyenkor a két legkelendőbb édesvízi halból fogy a legtöbb, de sokan vesznek tengeri halakat is.

– Ilyenkor jellemzően a ponty- és harcsafogyasztás nő meg zömével, a halászlének való halaink, édesvíziek, illetve természetesen a fagyasztott termékek, filék, szálkamentes dolgok, sütni, rántani nagyon szeretik – mondta a halárus.

A Búza téri piacon a karácsonykor kötelező bejglihez valót is meg lehet venni, ebből is sokat adtak el a kereskedők.

– Karácsony előtt a mákot és a diót viszik a legjobban, mert a bejglit, magyar hagyomány szerint minden családnál megsütik, úgyhogy finom mákunk van, finom diónk van, melyből elég sokat eladtunk – tette hozzá Ráczné Szabó Erika.

A mézes süteményekhez számos különleges mézet lehet venni a piacon. A bátrabbak ezeket is kipróbálhatják, azonban a hagyományos puszedlihez inkább a jól bevált fajtákat keresik. A Búza téri piac holnap, azaz 24-én még nyitva tart. A karácsony két ünnepnapján azonban zárva lesz. Legközelebb 27-én nyitja meg a kapuit a vásárlók előtt.

Z. Pintye Zsolt