Szentelt vízzel hintették meg az új járműveket!

Katasztrófavédők és tűzoltók sorakoztak fel szerda délelőtt a Kossuth téren. Magukkal hozták két új járművüket is; az egyik egy létrás, magasból mentő jármű, a másik pedig egy úgynevezett fecskendő, azaz klasszikus tűzoltóautó.

A járműveket a történelmi egyházak képviselői áldották és szentelték meg. Ezzel egy szép hagyományt elevenítettek fel, mert több mint 100 évvel ezelőtt hasonlóan állították szolgálatba a lánglovagok az új felszereléseiket.

A tűzoltókat a polgármester is köszöntötte, aki üdvözölte, hogy technikailag is fejlődik a helyi parancsnokság, ugyanakkor méltatta az is, hogy a hagyományokat is méltóképpen ápolják.

További képekért kattintson a fotóra!

– Jóleső érzés volt számomra is, hogy az idén 133 éves nyíregyházi tűzoltóság több mint 100 éves hagyományt ápol és folytat, amikor új eszközöket felszentelnek, megáldják és nagyon fontos, azt gondolom, nem csak a fizikai, hanem a lelki támogatás is a munkájukhoz, hiszen ők olyan helyzetekben dolgoznak, életeket mentenek, értékeket, ahol kell a jó fizikai erőnlét, mellette a technika és a lelki állapot is – mondta dr. Kovács Ferenc.

Elöregedett a korábbi létrás kocsi, ezért volt szükség egy újra. Emellett ez már akár 42 méter magasra is fel tud emelkedni, így egy, a 14 emeletes ház legfelső emeletén keletkezett tűz sem tud kifogni rajta, ezt mondta a tűzoltóság parancsnoka. Hozzáfűzte mindkét járműre nagy szükség van, mert a korszerűbb berendezésekkel hatékonyabb az életek és értékek megóvása.

– Nagyon fontos számunkra a minél korszerűbb technika. Az átlagéletkor a tűzoltóság állományában jelenleg 15 év volt, ezzel a 2 gépjármű beszerzésével 13 évre módosult – mondta Toldi András, tűzoltó őrnagy, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője.

Idén az ország teljes területén cserélt járműveket a tűzoltóságoknál a Belügyminisztérium. Több mint 100 járművet vásároltak, ebből 5 került Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. Létrás, magasból mentőt kapott a nyíregyházi mellett a kisvárdai parancsnokság is.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)