Szent Iván-éj a Múzeumfaluban

Idén is különleges nappal készül a Szent Iván-éjre a Sóstói Múzeumfalu. Családi programokkal várják a látogatókat, így bábszínház, tánc és játék is szerepel a programok között. Természetesen nem maradhat el a tűzugrás sem. 

Szent Iván éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de ma Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván névnapjához kötődik. Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is. Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban rendszeresen tartanak ezen a napon rendezvényeket. 

- A látogatóink számára ma már kevés egy koncert és egy tűzugrás, ezért több programmal készültünk. Szeretnénk megmutatni, hogy a kiállításaink élővé tudnak válni. Egy festett kazettás mennyezet népművészeti kiállítás ezen a napon nyílik, a népművészeti tábor alkotói hozták ezt létre, és a Partiumból érkezik hozzánk. Egy másik kiállítás pedig Nyíregyháza bábszínházi életét mutatja be - mondta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója. 

A Múzeumfaluban gyerekprogramokkal indul a nap, mesés kiállítással, majd bábelőadással. 21 órától a Fitos Dezső Társulat Embertánc című produkciója látható, 23 órától pedig ismét lesz tűzugrás a Nyírség Táncegyüttessel. 

- A tűzugrás több évtizedes hagyomány a Múzeumfaluban, és a szerelmes párokhoz kapcsolódik. A tűz melege összekovácsolhatja őket örök életre, és ez egy látványos elem is. A Múzeumfalu nagyon népszerű a felújítás óta, a tavalyi évben százezer felett volt a látogatói szám, és idén is sok résztvevőre számítanak - mondta Dr. Ulrich Attila alpolgármester, Nyíregyháza

Az est folyamán lehetőség van arra, hogy csillagokat vizsgáljanak a Múzeumfaluba érkezők, a Szerelem útja keretében pedig egy játékban is részt vehetnek. Lesz népi játszóudvar, és olyan házakat világítanak ki éjszaka, ami korábban nem volt.