Szent Iván-éj

Szent Iván éjjelén idén is felidézik a népszokást a Sóstói Múzeumfaluban. Az éjszakai programra várják mindazokat, akiket a szerelem érzése már megérintett, és természetesen azokat a látogatókat is, akik még várakoznak, hogy ez a csodálatos érzés rájuk találjon.

 

FILM ÉS KIÁLLÍTÁS

 

A program ma este fél 8-kor filmvetítéssel kezdődik: Sós Ágnes Szerelempatak című dokumentumfilmjét láthatják a látogatók. A film sajátos hangvételben szól arról, mit jelentett, mit jelent a szerelem, a vágyakozás és a szex néhány idős, falusi ember számára. A vetítés után a látogatók beszélgethetnek a rendezővel. A skanzenben este 9 órakor új időszaki kiállítás nyílik, amely a szerelem jelképrendszerével foglalkozik, és azt is bemutatja, hogyan jelenik meg az érzelem és az érzékiség a magyar népművészetben. Fél 10-től a Tűzvarázs produkció tűzzsonglőr csapata lép fel a múzeumfalu főterén.

 

SZABÓ BALÁZS ÉS BANDÁJA AD KONCERTET

 

Este 10 órakor Szabó Balázs Bandájának koncertjére várják az érdeklődőket.

– Ők a VIDOR Fesztiválon már fölléptek, ismerheti őket a nyíregyházi közönség. Sokféle zenét játszanak, sajátos feldolgozásban. Nagyon sok a követőjük, igen népszerűek – mondta dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója. – A ma esti koncert jó alkalom a velük való találkozásra, ha nem is ingyenes a rendezvény, de minimális áron lehet megvásárolni a jegyeket, és megnézni őket.

Éjjel fél 12-kor a múzeumfalu látogatói a Nyírség Táncegyüttes félórás műsorával ráhangolódhatnak a hagyományos tűzugrásra, amely, mint minden évben, most is az éjszaka fénypontja lesz. A résztvevőknek a néphit azt ígéri, hogy aki átugorja a tüzet, a következő egy évben egészséges és boldog lesz.

 

ÉJJELI BUSZJÁRATOT INDÍTANAK

 

Azoknak, akik autóbusszal érkeznek este a skanzenbe, ebben az évben nem kell sietniük, hogy elérjék a Nyíregyházára közlekedő utolsó menetrend szerinti autóbuszt. A rendezvény miatt ugyanis ma Sóstóról éjjeli buszjáratokat is indítanak. Így a nyíregyháziak akár a Szent Iván-éji éjféli tűzugrásra is maradhatnak a skanzenben. Sóstóról a nyíregyházi autóbusz-állomásra éjfél után az első járat 0.30 perckor indul, majd az busz még kétszer fordul Sóstó és Nyíregyháza között.

F. A.