Szent Flórián napja
Nyílt napot tartottak a nyíregyházi tűzoltóságon. Ma bárki bemehetett a laktanyába és megnézhette a tűzoltáshoz és műszaki mentéshez szükséges eszközöket és felszereléseket. A tűzoltók munkájára főként gyerekek voltak kíváncsiak.

A látogatók között volt olyan gyermek, aki szinte mindent tudott a tűzoltókról. Jól ismeri a fecskendőket, a műszaki mentő berendezéseket és a laktanyában lévő eszközöket. Alig várta, hogy körülnézhessen a nyíregyházi tűzoltóságon, és ha nagy lesz, természetesen tűzoltó szeretne lenni.

– A tűzoltók nagyon sokat vonulnak, ha riasztás van, például tűzoltáshoz vagy műszaki mentéshez. A tűzoltóknak veszélyes az életük, a tűzesetek a legveszélyesebbek, mert ott, ha bemennek egy füsttel teli helyiségbe, akkor nagy a veszélye annak, hogy rájuk esik valami – mesélte Czinkószki Gergő. – De nagyon szeretem a tűzoltókat, biztos, hogy én is az leszek!

Május 4-e az árvizek és tűzvészek ellen védő szent, Szent Flórián napja. Ebből az alkalomból tartottak nyílt napot a nyíregyházi tűzoltóságon. Ma bárki bemehetett a laktanyába, megismerkedhetett a tűzoltók munkájával és a tűzoltáshoz, műszaki mentéshez szükséges felszerelésekkel.

További képekért kattintson a fotóra!

– Ahogyan a gépjárműveinkre is rá van írva, ha baj van, segítünk, úgyhogy a tűzoltóinkkal az állampolgárok általában kint, káresetnél találkoznak, amikor a tűzoltók beavatkoznak és segítséget nyújtanak – mondta Toldi András tűzoltó százados, városi tűzoltóparancsnok. – Most viszont úgy gondoltuk, hogy a mai napon bemutatjuk az érdeklődőknek a laktanyát, megmutatjuk az eszközeinket, felszereléseinket, és azt is, hogyan zajlik itt az élet akkor, amikor nincs riasztás.

A tűzoltók az érdeklődők minden kérdésére válaszoltak, az eszközöket pedig nemcsak megnézhették, hanem fel is próbálhatták. A nyílt napon főként fiatalok és gyerekek látogattak el a nyíregyházi laktanyába. Szent Flórián napja a tűzoltók számára munkaszüneti nap, de szolgálatot, természetesen ma is elláttak a tűzoltók.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)