Érettségi: „Apu! Kezdődik!”
Országszerte elkezdődtek az érettségik a középiskolákban. A diákoknak ma reggel 8 órakor a magyar nyelv és irodalom feladatokkal kellett elsőként megbirkózniuk. Az Oktatási Hivatal adatai szerint május 4-e és június 26-a között 1172 helyszínen több mint 115 ezer diák érettségizik valamilyen tantárgyból idén.

 

Izgatottan várták a diákok a magyar érettségi kezdését ma reggel a Szent Imre Katolikus Gimnáziumban. Az iskolában régi hagyományként egy közös imára hívták a maturanduszokat. A Szent Imrében összesen 82-en írtak magyar érettségit. Öten emelt szintű, a többiek pedig középszinten mérettették meg magukat. A diákok közül volt, aki a legnagyobb nyugalommal érkezett az iskolába.

– Egész héten tanultam, vagy megpróbáltam tanulni, amit még nem tudtam megtanulni a négy év alatt. Ma reggel teljes nyugodtsággal ébredtem. Nem tudom, miért, azt hittem, nagyon fogok izgulni, de egyáltalán nem volt bennem. Majd holnap biztos bennem lesz ez az izgulás – mondta Gyüre Kitti mosolyogva. Volt azonban olyan diák is, aki nagyon izgult.

– Rettentően félek, mert nekem nagyon számít a magyar. Főleg azzal készültem, hogy átnéztem a stílusokat. Milyen korstílus jellemző, a szentimentalizmus például. Még ajánlották sokan, hogy nézzem meg, kik az évfordulós költők. Ilyen például József Attila vagy Márai Sándor. Próbáltam az ő életükből felkészülni, de azért nem lehet rendesen felkészülni... – fogalmazta meg félelmeit Kristóf Ágnes.

A felkészítő tanárok is izgatottak voltak, de azt mondták, az elmúlt években mindent megtettek annak érdekében, hogy a diákok jól vizsgázzanak.

– Magyarból az óraszámot négyről ötre felemeltük, azon kívül egy tehetséggondozó és egy korrepetáló órát is beiktattunk – mondta Sárga Mária, a Szent Imre Katolikus Gimnázium humán munkaközösség vezetője. – Úgy gondoltuk, hogy ez nagyon segített a diákoknak. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak. Könnyítette a munkánkat, hogy minden év végén az érettségi tantárgyakból vizsgát tartottunk. Írásbelit és szóbelit is, ez nyilvánvalóan valamiféle vizsgarutint igyekezett adni a diákoknak.

Az érettségizők elsőként egy szövegértési feladatot kaptak. Grendel Lajos A modern magyar irodalom története című irodalomtörténeti munkáját kellett értelmezniük. A második részben egy Seneca-idézettel kapcsolatban érvelhettek, illetve egy Bodor Ádám-novellát elemezhettek vagy Tóth Árpád és Jékely Zoltán egy-egy versét hasonlíthatták össze. Magyar érettségit az Oktatási Hivatal szerint idén 79 ezer diák tett hétfőn az ország 1172 pontján. A középiskolások holnap a matematikafeladatokkal folytatják tovább a megmérettetéseket.

Z. Pintye Zsolt