Szent Flórián Nap Nyíregyházán – Látványos felvonulással kezdődött a rendezvény
A tűzoltók védőszentjéről elnevezett Szent Flórián téren, majd a Tűzoltóság emléktáblájánál koszorúzással kezdődött az ünnepnap

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Szent Flórián Nap és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 135 éves fennállása alkalmából tartott ünnepi állománygyűlést.

A tűzoltók védőszentjéről elnevezett Szent Flórián téren, majd a Tűzoltóság emléktáblájánál koszorúzással kezdődött az ünnepnap. Látványos felvonulással érkezett az állomány a tűzoltó szerek részvételével a Váci Mihály Kulturális Központba. Itt az ünnepi állománygyűlésen   felidézték a múltat. 1884 március 9 – én, az országban az elsők között alakult Nyíregyházán Tűzoltóság, Sztárek Ferenc parancsnoksága alatt.

Mások mellett Dr. Kovács Ferenc polgármester is köszöntötte a nyíregyháziak nagy családjának megbecsült tagjait, és a közgyűlés jubileumi díszoklevelét adományozta a Nyíregyházi Tűzoltóságnak.

Napjainkban, amikor korszerű eszközökkel felszerelve, de sokszor kiszámíthatatlan veszedelmekkel néznek szembe tűzoltóink, elismerés illeti valamennyiüket. Hivatásuk gyakorlása egyet jelent a hősies helytállással, a tűzvédelem és a mentés magas szintű megvalósításával. És teszik mindezt állandó készültségben, legyen hétköznap vagy ünnepnap. Ennek az áldozatos munkának a megyeszékhely és a megye lakossága tisztelettel és köszönettel adózik. Ehhez a munkához Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata is igyekszik minden segítséget megadni.

A katasztrófavédelem tág feladatköréről, és a statisztikáról is beszélt a nyíregyházi parancsnok. Eszerint évi 1000-1500 riasztást regisztrálnak az igazgatóságon. Legyen az műszaki mentés vagy tűzeset. Fontos feladatuknak tartják a megelőzés hatósági feladatait is.

Toldi András tűzoltó alezredes,  Nyíregyházi Tűzoltóság parancsnoka elmondta:

Tűzoltás, műszaki mentés, iparbiztonsági feladatok is megjelentek, és polgári védelem, de a tűzoltók valójában ugyanazokat a munkákat végzik, melyet elődeink, a nyíregyházi tűzoltók 135 éve elképzeltek. Tűzoltási  és műszaki mentési feladatok megfelelve a kor technikai fejlődésének arányában, a napelemes rendszerektől, az elektromos autóktól, árvízi védekezéstől, gyakorlatilag amilyen káresettel találkozhatnak a civil állampolgárok, azokkal készülünk fel, és próbálunk ezeknek mindenképpen megfelelni és helytállni.

Most az ünnepen is 22-23 ember teljesített szolgálatot, hiszen itt nincs ünnepnap, csak dolgos hétköznapok. És az utóbbi időkben már nincs eseménymentes nap sem. 

Nyíregyházán valamivel több mint 100, a megyében kevéssel 500 fölött van a tűzoltók száma.

Gerebenics Károly kirendeltségvezető kiemelte:

A Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség végzi a tűzoltási, műszaki mentési, illetve polgári védelmi, iparbiztonsági feladatokat. Ez nagyon jelentős hatósági tevékenységet jelent, illetve azokat a beavatkozásokat is, melyek a káreseményekkel kapcsolatosak.

Az ünnepi állománygyűlésen kitüntetéseket adtak át és megajándékozták a kiválóan teljesítő tűzoltókat. Egyetlen név a sok közül: Nagy Sándor főtörzsőrmestert  a Fazakas János téri tűzesetnél végzett életmentő munkájáért jutalmaztak. A legutóbbi közgyűlésen pedig a nyíregyházi parancsnok, Toldi András vehetett át Sztárek Ferenc-díjat.

Kapcsolódó galéria

Szent Flóriánra emlékeztek