Szemlén a Szemle legfrissebb száma

A „Madách 200” főcím jegyében jelent meg a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle legfrissebb száma, amelyben a magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő személyiségének munkásságát mutatják be születésének 200. évfordulója alkalmából. 

Íróként Madách Imre fő műve „Az ember tragédiája”, a magyar drámairodalom egyik legismertebb darabja, de a kilenc tanulmány – amely a Szemle és a Móricz Zsigmond Könyvtár által májusban rendezett konferencia előadásainak szerkesztett változata – nemcsak erről szól; sokoldalúan ismerteti a költő, író, politikus életművét.

A folyóirat a továbbiakban két gondolatébresztő elemzést közöl „Kölcsey 200” összefoglaló címmel. Ezek aktualitása, hogy Kölcsey Ferenc 200 éve tette közzé „Hymnus” címet viselő kéziratát, valamit a közelmúltban új eredmények is napvilágra kerültek a költő-politikus nyelvtudósi munkájából.

A tanulmányok sorát két nyíregyházi ihletésű zárja: az 1892-ben Alpár Ignác tervei alapján épült evangélikus általános iskola történetét részletezi az egyik, kiemelkedő figyelemmel a látványos díszteremre. A sort szubjektív várostörténeti emlékezés zárja, amelyből egyaránt érződik a szerző város iránti sokévtizedes vonzalma, és gazdag témaismerete.