Szemléletformálás, újrahasznosítás

Éppen ezért már kicsi gyermekkortól fontosnak tartják a környezettudatos szemléletformálást, annak bemutatását, hogyan kerül a tiszta ivóvíz a nap minden percében a vízcsapokba, miként tudunk erre vigyázni és ezzel jól gazdálkodni, és mi történik a távozó, tisztított szennyvízzel, az hogyan kerül vissza a természet körforgásába. A helyszíni teleplátogatásokon a munkatársak kicsiknek és nagyoknak egyaránt bemutatják környezettudatos tevékenységeiket, továbbá felkérésre iskolákban és országos konferenciákon is tartanak felvilágosító elõadásokat.

 

Halak a tisztított szennyvízben

 

Jó példa a minõségre, hogy a telepek utáni csatornákban kizárólag tisztított szennyvíz folyik, mégis megélnek benne a kisebb, illetve a velük táplálkozó nagyobb méretû ragadozó halak. A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. ellátási területén az uniós elvárásoknak minden tekintetben megfelelõ, jó minõségû ivóvizet fogyaszthatnak a felhasználók. A szolgáltatás minõsége pedig országos szinten is a legjobbak között található.

 

Önellátás és megújuló energiák

 

Mindez azonban nem meríti ki a cég stratégiailag is kiemelt, környezettudatos tevékenységét. A Nyíregyházi I. sz. Szennyvíztisztító Telephelyen, amit csak lehet, újrahasznosítanak. A telep hõenergiából 100 százalék, villamos energiából 80-85 százalékban önellátó, köszönhetõen az iszaprothasztás során keletkezõ biogáz gázmotorokban történõ hasznosításának. Így a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. az összes villamos energia felhasználásának 10 százalékát megújuló energiából fedezi.

 

Energiairányítási rendszer

 

A cégnél ez év februárjában – az energiahatékonysági gazdálkodással kapcsolatos folyamatokhoz igazítva, és beépülve az integrált minõség-, környezeti és ivóvíz-biztonsági politikába – tanúsították a MSZ EN ISO 50001:2012 szabvány szerinti energiairányítási rendszert, melyrõl a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatalt (MEKH) is tájékoztatták. S hogy ez mit jelent? Az energiairányítási rendszer az energiaforrások hatékonyabb felhasználására ösztönzõ rendszer, ami energiamutatók kialakításával és ezen mutatószámok figyelemmel kísérésével, fejlesztésével ösztönzi a társaság minden munkavállalóját a hatékonyabb energiafelhasználásra.