Szemetet hoz a víz

Folyamatosan figyelik a Tiszán sodródó szemét mennyiségét a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai Tiszabecsnél. Ukrajna felől uszadék és műanyag palackok is érkeztek a folyón.
– A kommunális hulladék hozam elég változó. Jelenleg percenként 50–60 darab palack érkezik a folyón, volt már olyan, hogy a palackmennyiség meghaladta a 200–300 darabot is – mondta Gacsályi József, a FETIVIZIG területi vezetője. – Kritikusnak percenként 100 palacknál ítéljük meg a helyzetet, de az állománynak már ilyen esetben is folyamatosan figyelni és jelenteni kell a szemét mennyiségét. Beavatkozni itt, a folyó felső szakaszán ilyen árhullám mellett nem tudunk, mert a vízsebesség a 1,5–2 m/s-ot is meghaladhatja, valamint a kommunális hulladék nagy mennyiségű árvízi uszadékkal kevert, tehát a problémát együttesen kell megoldani.

 

FOLYAMATOS A FIGYELŐSZOLGÁLAT

 

A FETIVIZIG folyamatos figyelőszolgálatot lát el. Ha növekszik a szemét mennyisége, a szakemberek a Tisza alsóbb szakaszán be tudnak avatkozni, s amint levonul az árhullám, a kirakódott kommunális hulladékot összegyűjtik és szakszerűen eltávolítják.

 

ÁRVÍZI KÉSZÜLTSÉGET NEM KELLETT ELRENDELNI

 

A vízállást is folyamatosan figyelik a szakemberek a Tiszán és mellékfolyóin. Az elmúlt 24 órában a Felső-Tisza vízgyűjtőjén a hétvégi mennyiséghez képest a csapadéktevékenység kisebb intenzitással folytatódott. Kárpátalján átlagosan 7 milliméter csapadék hullott, Erdélyben és a hazai területeken számottevő csapadék nem volt. A Tisza felső szakaszán kedden tetőzött az árhullám. A hazai szakaszokon árad a folyó, ma reggel Tiszabecsnél a vízállás 256 centiméter volt, 300 centiméternél rendelnék el a szakemberek az I. fokú árvízvédelmi készültséget. Árad a Szamos is, a Túr és a Kraszna viszont apad. Készültség sehol nincs. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén további 9–13 milliméter csapadékmennyiség várható, folytatódik majd az árhullám levonulása.

F. A.

(Fotó: Greenfo)