Szekérre, Tirpák! – Családi délutánt szervezett a Nyíregyházi Városvédő Egyesület
„Szekérre, Tirpák!” – Családi délutánt szervezett a Nyíregyházi Városvédő Egyesület

Színes programokon keresztül ismerhették meg Nyíregyháza történelmét, kulturális örökségét és helyi értékeit az érdeklődők a „Szekérre, Tirpák!” című rendezvényen. A városvédő egyesület bemutatta alelnökük, Urbán Teréz Nyíregyháza utcaneveinek története és utcanévlexikona című könyvét is, amely témájában egyedülálló, hiánypótló kötetnek számít.

A hétvégi kánikula ellenére is szép számmal összegyűltek az érdeklődők a Nyíregyházi Városvédő Egyesület rendezvényére. A családi nap a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt számtalan izgalmas programot ígért, az egyesület mindig a helyieknek próbál szórakozási lehetőséget kínálni, illetve különböző kiadványokat készít a nyíregyháziaknak.

„Fel lehet menni az evangélikus templom tornyába, ez ritka alkalom, hogy kinyitják a kedvünkért a tornyot, körül lehet nézni, meg lehet nézni a harangokat, illetve az óraszerkezetet. Az órásmester Leviczky László fia, Leviczky Zoltán mesél az óráról a toronyban. A másik a Szekérre, Tirpák!, ami az egész eseménynek a címe is, két szekér áll a templom mellett és várja, hogy csoportokban megnézzük a várost” – mesélte a programokról Cservenyák Katalin, a Nyíregyházi Városvédő Egyesület elnöke.

A lovas kocsik kettő óra után pár perccel el is indultak, hogy az érdeklődők megismerjék Nyíregyháza történelmét, nevezetességeit és kulturális örökségeit.

Könyvbemutató

A rendezvény apropóját egyébként az egyesület alelnökének, Urbán Teréz könyvének megjelenése adta. A Nyíregyháza utcaneveinek története és utcanévlexikona című kötet teljesen hiánypótló, egyedül az alkotó 1978-as szakdolgozata foglalkozott részletesen a témával.

„Egyrészt benne van az az anyag is, amit hallgatóként a szakdolgozatomhoz kutattam és amikor újra elkezdtem a kutatást 2012-ben, valójában elölről kezdtem a kutatást, most sokkal jobb a hozzáférés bármihez. Nagyon sok munka volt, de pontosan nem tudom megmondani mennyi, mert ahogy a könyv született, folyamatosan újabb és újabb forrásokat találtam, de a levéltárban is nagyon sokat kutattam” – mondta Urbán Teréz, a kötet szerzője.

A könyv tudományos igénnyel készült, mégis olvasmányos, így a nem szakavatott olvasó számára is érdekes lehet. A kötet a nyíregyházi utcák történetét kíséri végig 1753-tól egészen napjainkig.

Sok volt az érdeklődő

A Szekérre, Tirpák! rendezvény népszerű volt a városlakók körében.

„A népi hagyományok, a várostörténetnek a felelevenítése, megismertetése a városlakókkal, közelebb hozza az embereket egymáshoz, hiszen az elmúlt időszakban nem lehetett egymással találkozni. Ez egy igazi társadalmi rendezvény, amelyre, mint ahogy láttuk, nagy igény van, hiszen elég kánikula van most a kora délutáni órákban szombaton, ennek ellenére közel százan megjelentek itt, a rendezvényen és még érkeznek ide résztvevők, tehát van igény az ilyen rendezvényekre” – nyilatkozta a rendezvényen Tóth Imre önkormányzati képviselő.

A szombati rendezvényt többek között könyvbemutató és helytörténeti előadás is színesítette a délutáni órákban.