Széchenyi emléktáblát avattak az iskola falán

Több évtizedes hagyomány, hogy a Széchenyi Istvánról elnevezett nyíregyházi középiskolában minden év szeptember 21-én megemlékeznek a névadóról. A Széchenyi-nap keretein belül a diákok megkoszorúzták a „legnagyobb magyar” szobrát, hiszen az oktatási intézményben fontosak a hagyományok.

 

Örökség, amely egész életen át elkísér

 

Szabó Attila, a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnázium és Kollégium igazgatója azt mondta, a kulturális és a történelmi hagyományok a diákok nevelésében és fejlődésében mindenképpen hasznosak. Hozzátette, ezek olyan mély nyomokat hagynak a gyerekekben, amelyek kihatnak a későbbi életükre is.

További képekért kattintson a fotóra!

Széchenyi szobrának megkoszorúzása mellett felavatták azt az emléktáblát is, amelyet nyíregyházi látogatásának tiszteletére állítottak. A feljegyzések szerint ugyanis Széchenyi István 1818-tól Bihar megyében, Diószeg településen katonáskodott, ahol huszárkapitány is volt. Ekkor látogatott el Nyíregyházára.

 

Ha előléptetik, talán nem ír

 

Tóth Sándor, nyugállományú ezredes elmesélte, a hadosztály parancsnoka Nyíregyházán állomásozott, Széchenyi pedig őrnagyi előléptetése kapcsán jött Nyíregyházára. Éveket küzdött azért, hogy ez megtörténjen, de mégis meghiúsult. Így nyitott a közélet felé és írta meg műveit.

Az ünnepi programokat követően a diákok Széchenyivel kapcsolatos előadásokon folytatták a megemlékezést.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)