Százmilliós pályázati siker – Nyáron megújul a Vécsey utcai fiókkönyvtár

 

Könyvtár egy élten át – szól a cím és a szlogen a könyvtár pályázati anyaga élén. Ezért kínál a hivatalos iskolarendszer után helyet, eszközt és élményt a formális és informális tanuláshoz.
A program fő célja a digitális írástudatlanság felszámolása, a kompetenciák fejlesztése, illetve az információhoz jutás útjainak megmutatása.

A XXI. századi modern könyvtárban a legmodernebb eszközöknek kell rendelkezésre állni. Szeretnénk a kamaszokat is megszólítani az idősebb generáció mellett, ezért az olvasóteremben kamasz tért alakítunk ki, ami azt jelenti, hogy egy mobil térelválasztó rendszerrel és a legmodernebb okos eszközökkel igyekszünk a tanulás-tanítási folyamatokat segíteni, és olyan programokat nyújtani a kamaszoknak, amiért bejönnek a könyvtárba.

– nyilatkozta Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója.

Egy másik fejlesztési irány a digitális labor kialakítása. Az oktatóterem teljes gépparkjának a cseréje, modern könyvszkennerek beszerzése, mely elősegíti az oktatást, a szakmai továbbképzéseket, valamint az idősebbek digitális kompetencia fejlesztését, hiszen rendkívül fontos, hogy az idős társadalom is használja a modern informatikai eszközöket, és elsajátítsák az ügyfélkapu használatát.

A Vécsey utcai fiókkönyvtárunkat teljes mértékben átalakítjuk, ami jelenti az épület fizikális átalakítását, tehát a bejárati ajtó áthelyezését, akadálymentesítését, a mellékhelyiségek, illetve olyan foglalkoztatási tér kialakítását, amely be tud fogadni legalább 30 látogatót, különböző szakkörök, klubok, tanulási folyamatok alkalmazására.

– ígérte az igazgatónő.

A központi könyvtár egyedül nem tudja elérni Nyíregyháza lakosait. Szükséges a fiókkönyvtárak fejlesztése, hiszen csak így képes az intézmény biztosítani az esélyegyenlőséget, és elérni a város minden polgárát. A fejlesztési irányok között szerepel az önkiszolgáló kölcsönzés lehetősége, egy biztonsági, illetve nyilvántartási rendszer telepítése, valamint hangoskönyv terminál beszerzése.

A pályázat megvalósítása 2018 januárjától 16 hónap, a fenntartási időszak pedig öt esztendő, melynek bonyolítója a Móricz Zsigmond Könyvtár.


Matyasovszki Edit