Szavak nélkül is: Szeretlek!
SAJNÁLOM, BOCSÁNAT, KÖSZÖNÖM, SZERETLEK. Szavak, amelyek kimondásának olyan nagy jelentõséget tulajdonítunk, pedig sokszor egy ölelés, egy mosoly, egy apró gesztus az, ami többet ér 1000 szónál...

2014 nyara. Gyerektábor. Utolsó nap, kora reggel, ébresztõ. Még mindenki alszik. Nyílik az ajtó: Bella felöltözve ül az ágyon, körülötte színes ceruzák sorakoznak, ölében rajzlapok. Nem figyel fel, csak amikor észreveszi, hogy apró fény szûrõdik be a szobába. Felmutatja a rajzlapját és egyetlen szó hagyja el a száját: „srdce”.

Bella 14 éves, szlovák kislány. Egyik szemére nem lát, mozgásában korlátozott, betegségébõl kifolyólag pedig értelmileg fogyatékos. Egyedül nem tud közlekedni, étkezésnél és fürdésnél segítségre szorul. Agydaganatban szenved és olyan táborban vett részt, ahol Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból érkezõ daganatos és krónikus ízületi gyulladásban szenvedõ gyerekek töltöttek el 7 napot tolmácsok és magyar nyelvû segítõk körében. A rajzlapok és a színes ceruzák az ágyától 20 méterre lévõ asztalon hevertek. Egyedül ment el értük, és mivel nem értettük a nyelvét, rajzolt... A srdce egy szlovák szó, jelentése SZÍV!

Bruszel Dóra