Szavak helyett muzsika - Zeneterápia a gyógyításban a pszichológia új trendje
Szavak helyett muzsika - Zeneterápia a gyógyításban a pszichológia új trendje

A zeneterápia lehetőség az öngyógyítás, a személyiségfejlesztés, a stresszkezelés, az újszülött- és időskori problémák gyógyításában.

Szavak helyett muzsika: Zeneterápia

A pszichológia új trendje, hogy segítségül hívja a művészeteket az öngyógyítás támogatásához. Ezt a munkát végzi a Magyar Zeneterápiás Társaság, melynek elnökségébe választották a nyíregyházi Herczku Tündét, akit a színpadról ismerhetünk, különböző zenei formációk kiváló énekeseként. Tünde hosszú évek alatt így tapasztalta meg a zene mámorát, mely nyilvánvalóan hatással van a közönségre is.

Nem új gondolat, hogy sokféle módja van a gyógyításnak, az egészség helyreállításának. A hagyományos orvosláson túl ma már a pszichológia, a tánc - vagy a zeneterápia is része a klasszikus egészségügynek. A megyében négy zenei szakember dolgozik, akik a budapesti ELTE-n, vagy a Pécsi Egyetemen szerezték diplomájukat. 

Herczku Tünde zeneterapeuta :                                                                                     

Rájöttek, hogy a zenének olyan hatásai vannak az emberre születésétől fogva, ami segíteni tud abban, hogy befelé figyeljen, ill. kifejezze magát, kicsit könnyebben, mintha szavakban kellene fogalmaznia. Amikor valaki zeneterápiára jelentkezik, akkor fontos, hogy tudjuk, nincs szükség zenei ismeretre, tehát ami zsigerileg, ösztönileg, ahogy a magyar ember megszületik, arra a fajta muzikalitásra építünk. Ez mindenkiben benne van, még azokban is, akik nem gondolják magukról. A zeneterápiának több fajtája van. Az egyik a passzív zeneterápia. Ott tulajdonképpen csak zenehallgatásról van szó. Nagyon speciálisan válogatott zenékről, és utána jön a megdolgozása annak, ami bennünk megtörténik a zene hatására. És van az aktív zeneterápia, ami egy közös zenei improvizációt jelent, de itt nem a színpadra termett produkciókra kell gondolni, hanem egy játékra. Olyan hangszerekkel, amik akkor is szépen szólnak, ha az ember nem tanulta évekig a használatukat.

Lehet az bármilyen ütős hangszer. Dob vagy triangulum, fapálcika, akár behangolt pentaton hangszer, de egy tészataszűrő is alkalmas lehet. Ahogy a szakember mondja, a klasszikus zenének garantált a hatása, de ha valakinek az életében a rock a meghatározó, akkor az a megfelelő stílus. Segítség lehet a zeneterápia az önismereti munkában, a személyiségfejlesztésben, de a stresszoldásban is.

 A pszichológia új trendje, hogy vannak olyan tudattartalmak, amik nem abban a memóriaterületben tárolódnak, amit mi a szavainkkal fel tudunk idézni. 0 -2 éves korunkig nem beszélünk, de onnan is vannak emlékeink. És ebben érdekesek a művészetek, hiszen ha ott van valamilyen elakadás, akkor valahogyan hozzá kellene férni ezekhez a memóriatartalmakhoz. Pl. egy mozdulat, egy kép vagy szín, egy dallam képes arra, hogy áthidalja ezeket az akadályokat, és ott egy gyógyító, harmonizáló folyamatot elindítson.

- folytatta Herczku Tünde.

Kisgyerekeket, újszülötteket és koraszülötteket is gyógyít a terápia, de Herczku Tünde idősotthonokban végzett kutatásai az időskori demencia sikeres kezelését bizonyítják. A Magyar Zeneterápiás Egyesület elnökségi tagjaként képviseli, illetve népszerűsíti a szakmát itthon és az Európai Unióban, de részese annak a munkának is, mely utakat kutat az egészségüggyel kapcsolatos szoros együttműködésre.