Szamurájkard a talált tárgyak között

Bizony, létezik talált tárgyak osztálya. Az elveszett holmikat egy külön helyiségben õrzik a polgármesteri hivatalban. A jogszabály szerint, ha valaki talál egy tárgyat az utcán, annak kötelessége nyolc napon belül a dolog elvesztõjének, tulajdonosának átadni. Ha ez nem vezet eredményre, akkor be kell vinni azt a polgármesteri hivatal B épület földszinti ügyfélfogadójába, ahol az illetékes ügyintézõ átveszi tõle. Ezzel egyidejûleg pedig – amennyiben erre a jogszabály lehetõséget biztosít – megnyilatkoztatják a találót arról, hogy igényt tart-e a talált dologra. Errõl jegyzõkönyv készül, amibe a városlakó adatai is rögzítésre kerülnek – tudtuk meg dr. Grósz Pétertõl, az Igazgatási Osztály osztályvezetõjétõl, aki hozzátette, ha a jogos tulajdonos személye megállapítható, a hivatal visszaszolgáltatja neki a holmit.

HETENTE TÖBBSZÖR IS...

– A talált tárgyakat a leadástól számított egy évig õrzi a hivatal – folytatta. Az osztályvezetõtõl megtudom, leggyakrabban pénztárcákat, kulcsokat és ritkábban kerékpárokat visznek be hozzájuk, de bármi elõfordulhat, amiket az állampolgárok közterületen elveszítenek: még szamurájkardot és talicskában hagyott fémtárgyakat is adtak már le hozzájuk.
– Heti két-három alkalommal kerül hivatalunkhoz talált tárgy, leggyakrabban a rendõrség által. Ezeket az elvesztett dolgokat a tulajdonos a tulajdonjogának igazolása, és az elvesztett dolog, valamint az elvesztés körülményeinek pontos leírása után hivatalos átadás során vissza is kaphatja.

VAN, HOGY SENKINEK NEM HIÁNYZIK...

Persze, elõfordul olyan eset is, hogy nem derül fény az elvesztett holmi tulajdonosának kilétére, nem is keresi azt senki, és még a találója sem jelentkezik érte, ilyenkor a hivatal értékesíti azt.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)