Szalagvágás a könyvtárban – Hivatalosan is átadták a Kultúrkuckót
Fotó: Szarka Lajos

Számítógépekkel, internet elérhetőséggel, és a könyvtárhasználathoz méltó motivációs kínálattal fogadja ifjú olvasóit a könyvtár első emeleti olvasótermében kialakított Kultúrkuckó. 

Nyíregyházán új ifjúsági intézmény született. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár első emeleti olvasótermének hátsó zugában már eddig is kuckóztak a diákok. A babzsákos és hálózsákos szöglet mostanra a legújabb technikával gazdagodott. Az ifjúsági tér nem csak a könyvekre és könyvtári dokumentumokra épül, inkább az informatikára a digitális világra.

Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója így ajánlja a teret:

„Év végén érkeztek meg az informatikai eszközök, modern Apple számítógépek, iPad-ek, Wacom rajztáblák. Mindezt azért szereztük be, hogy a fiatalokat megszólíthassuk, és a könyvtár biztosítson egy olyan helyet, ahol mind a digitális kompetencia fejesztésére, mind a szabadidő hasznos eltöltésére lehetőség legyen. Tehát egy olyan találkozási hely a város központjában a könyvtár, ahol szívesen vannak a fiatalok. Akár alkotóműhelyt hoznak létre, akár önszerveződő klubokat.”

Az önszerveződő csoportok között az első a nyíregyházi POKET közösség, a fiatal könyvbarátok köre, akik pizsamabulit, könyvbemutatót és egyéb eseményeket is tartottak a kuckóban. 

„Sokszínű programokra lesz lehetőség, ha jól láttam, akik az informatika iránt érdeklődnek, azok is megtalálják a helyüket. Fiataloknak szánt könyveket tettek ki és a POKET közösség is itt fogja tartani programjait a közeljövőben.” - mondta Ács Vanessza, a Nyíregyházi POKET Közösség egyik koordinátora.

Csütörtök délután megtörtént az ünnepélyes szalagvágás is. Régóta tervezett esemény volt ez a pandémia idején megtépázott intézményben. A Művészeti Szakközépiskola diákjai már tavaly fiatalos, diáktársaik ízlése szerint díszítették ki a teret.

„Igazából ez egy uniós pályázati forrásból megvalósuló program eleme. Több elemből is áll. 118 millió forintos pályázatról beszélünk, ehhez Nyíregyháza önkormányzata is további forrásokat tett hozzá. Ennek keretében újult meg például a Vécsey utcai fiókkönyvtár is” - nyilatkozta a megnyitón Ágoston Ildikó önkormányzat képviselő.

Radvánszki Gábor, a Program Info szerkesztője MacOkosodom címmel tartott előadást az avatóünnepség résztvevőinek.  

A Móricz Zsigmond Könyvtár ezután a nyáron elmaradt Könyvheti programot kínálja szeptember 14. és 19. között az érdeklődőknek. Ismét lehetőség lesz ingyen visszavinni az elmaradt könyveket és díjmentesen beiratkozni.

Kapcsolódó galéria

Kultúrkuckó átadása a könyvtárban