Szakmérnököket képeznek

Végzett mérnököknek tartanak szakmai továbbképzést a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Nyíregyházi Központjában. A Bajai Eötvös József Műszaki Főiskola által koordinált oktatás célja, hogy a vízügyi igazgatóságnál és a vízügyi szolgálatban dolgozók között minél többen sajátítsák el az ár- és belvizek elleni védekezés elméleti alapjait és módszereit.

 

Használható tudás

 

– A fiatal szakembereket fel kell vértezni az ár- és belvízvédekezés apró gyakorlati fogásaival, hogy munkájukat még hatékonyabban lássák el. A 400 órás képzés során közel 50 előadó, 20 tantárgy keretében mondja majd el személyes tapasztalatait a témával kapcsolatban – hangsúlyozta dr. Szlávik Lajos, az Eötvös József Főiskola professzora. A négy féléves, államvizsgával záruló képzésnek Nyíregyháza harmadik alkalommal ad otthont. A mostani kihelyezett tagozaton 55-en vesznek részt.

További képekért kattintson a fotóra!

– Bizonyára sokan emlékeznek még az 1970-es nagy árvízre, ahol közel 5500 otthon vált lakhatatlanná, de az 1999-es áradás következtében is több tízezer hektárt borított belvíz és számos épület sorsa pecsételődött meg. A Felső-Tisza-vidéke az ár- és belvízveszélyesség szempontjából kiemelt figyelmet igényel, ezért fontos a képzett szakemberek jelenléte – mondta Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője, aki hozzátette, ha ezt a kurzust a nyíregyházi mérnökök elvégzik, 65 szakmérnök lesz a nyíregyházi vízügyi igazgatóságon, akik bevethetők itt, a Felső-Tisza-vidékén, de bárhol Magyarországon, ahol ár- és belvízvédelmi veszély jelentkezik.

 

Több mint kétszázan

 

Mérnököknek szóló árvíz- és belvízvédelmi szakmai továbbképzést a bajai felsőoktatási intézmény Nyíregyháza mellett korábban Szolnokon is indított. Az eltelt évek alatt összesen 232-en vehették át a végzettséget igazoló oklevelüket.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)