Szakmai továbbképzést tartottak a Sipkayban

2018 januárjában alakult meg a Szakács Mester Szakmai Tagozat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarán belül, ennek szervezésében tartottak egy szakmai továbbképzést a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban.

A mai rendezvényt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezte, hiszen nem régen alakult meg Nyíregyházán a Szakács Mester Szakmai Tagozat, amelynek a tagjai ma itt vannak a mai rendezvényen, de természetesen nem csak nekik szól, hanem mindazon gazdálkodó szervezeteknek, akik fontosnak tartják a tanulóképzést. Ez a mai rendezvény ebben nyújt segítséget, hogy a diákokat hogyan tudják felkészíteni a szakmai és vizsgakövetelményekre.

– mondta el a Sütő Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara PR és kommunikációs vezetője.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A rendezvényen Zsolnay Gábor, a Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesületének elnöke tartott előadást, a 2016 szeptemberében bevezetett új szakmai és vizsgakövetelményekről, valamint az azokra épülő kerettantervekről a konyhai kisegítő és a szakács szakképzésben.

A szakács sokáig kínlódik a vágással, majd oda megy a séf és megkérdezi, hogy miért nem élezed meg a késedet? Séf úr nincs időm, mert vágni kell. Most élezni fogunk és nem vágni. Ahhoz, hogy a kollégák jól tudjanak vágni, ahhoz éles kés kell, most az éles elme lesz majd a cél. 2016-tól új követelem rendszer és új kerettanterv lett érvényes, ennek az alapján sok olyan ismeret van, ami sajnos kevésbé tudott. Első sorban ezekről lesz szó.

– tette hozzá Zsolnay Gábor, a Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesületének elnöke.

Zsolnay Gábor hozzátette, napjainkban a szakács szakma, hiány szakmának számít. Ennek oka, hogy a szakemberek egy része külföldön dolgozik, emellett Magyarországon is nőtt a vendéglátó egységek száma. A másik oka, hogy az oktatásban van egy túlképzés és egy alul képzés. Sok gyerek kerül be a szakképzésre, de jelentős része később nem a szakmában helyezkedik el. Ezek miatt alakult ki a minőségi munkaerő hiány.

 

Kanócz Rita